Kotlet selerowy nadziewany serem
Kotlet selerowy nadziewany serem to smaczne danie , które skusi nawet mięsożerców. U nas w domu od jakiegoś czasu i od czasu do czasu , mamy jedno „wypożyczone” dziecię wege 😉 Tak więc menu mocno się rozrosło i wzbogaciło o dużą ilość warzyw w różnych postaciach. Nie jestem zwolennikiem takiego typu żywienia ale muszę powiedzieć, że zwiększenie spożycia warzyw , a zmniejszenie mięsa jest całkiem ok 😉 Jak widać da się wszystko pogodzić i można jeszcze wyciągnąć korzyści z takiego mariażu 😉 Polecam , naprawdę smaczna potrawa , a w bułce z sałatą i sosem jako hamburger to już naprawdę pychota 😉
składniki na 4- 5 kotletów :
- 1 średniej wielkości seler korzeniowy
- 4-5 plastrów żółtego sera o ostrym wyraźnym smaku , np cheddar ( grubych na około 0,4 mm )
- 1 główka czosnku
- 2 kostki bulionowe warzywne lub bulion warzywny
- sól ,pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
Selera obieramy , tniemy na plastry około 1 cm grube . Wkładamy do garnka z wodą i kostkami warzywnymi lub do bulionu , dodając całą zmiażdżoną główkę czosnku . Gotujemy do miękkości . Wyciągamy z wywaru , studzimy . Wystudzone plastry osuszamy papierowym ręcznikiem , doprawiamy solą i pieprzem do smaku .
Pomiędzy każde dwa plastry wkładamy ser . Kotlet zanurzamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Podczas obtaczania lekko dociskamy kotlet , tak aby połówki się skleiły . Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub jako burgery w bułce 😉 Smacznego !