Kotlety z udźca indyka
Pyszne kotlety z udźca indyka , a’la schabowy . Mięso indyka bywa twarde , a czasami trudne do obróbki . Kotlety to świetny pomysł , na udo bez kości i skóry . Rozbijanie mięsa bardzo je zmiękcza a wyśmienity smak pozostaje . Kotlety te są bardziej soczyste i „dzikie” w smaku niż te z piersi kurczaka lub schabu 😉 Polecam naprawdę fajny przepis i bardzo prosty , jeśli ktoś robił schabowe to da sobie radę 😉
Składniki na 5 osób:
- 1 kg udźca indyka bez kości i skóry
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- sól , pieprz do smaku
- smalec lub olej do smażenia
Mięso kroimy na kawałki , najlepiej wzdłuż ścięgien . Powstaną zgrabne małe kotleciki . Następnie każdy kawałek rozklepujemy tłuczkiem do mięsa z obu stron . Solimy , pieprzymy . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Smażymy na smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na smalcu wychodzą bardziej chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Na zimno doskonale smakują na kanapkach z sosem majonezowym i korniszonem 😉 Smacznego !
bardzo lubię mięso indyka 🙂