Krem z dyni ze smażonymi klopsikami

Krem z dyni ze smażonymi klopsikami

Krem z dyni ze smażonymi klopsikami , to wybitnie jesienna propozycja . W tym sezonie, niestety nie było urodzaju na dynie i mimo, że posadziłam prawie trzydzieści krzaków , zbiory są marne , wręcz głodowe . Cóż raz tak , a raz inaczej….  Jednak na zupę wystarczyło , może nawet da się coś jeszcze z nich ugotować . Mówi się trudno , resztę zapasów trzeba dokupić , może w przyszłym roku będzie lepiej . Wracając do zupy, jest to jedna z naszych ulubionych . Wyśmienita w smaku z powodzeniem zastępuje jeden pełny posiłek . Gęsta i pożywna , a do tego te czarodziejskie ,smażone klopsiki .. 😉 Polecam !

składniki :

klopsiki :
  • 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka ( ja mielę sama , najczęściej z własnych kur 😉 )
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści kolendry
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • sól , pieprz do smaku
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików
zupa :
  • 1 dynia Hokkaido, średniej wielkości
  • 2 niezbyt duże ,ziemniaki
  • 1 cebula , średniej wielkości
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki słodkiej ,mielonej papryki
  • 2 litry bulionu cielęcego ( może być z kostki lub dowolny inny wywar , byle o delikatnym smaku )
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonego cynamonu
  • 3 dość duże , pomidory mięsiste ( lub łyżka koncentratu pomidorowego 😉 )
  • 1 łyżeczka chilli , można mniej jeśli wolicie łagodne danie 😉
  • 100 ml słodkiej śmietany 18 % do zup
  • masło
  • sól do smaku
dodatkowo :
  • szczypiorek do przybrania

Składniki z listy „klopsiki”  , umieszczamy w misce i wyrabiamy na gładką masę . Z mięsa formujemy klopsiki o wielkości monety 5 zł , obtaczamy w mące i smażymy na tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron . Dynię obieramy , pozbawiamy komory nasiennej i opiekamy w piekarniku , żeby nabrała smaku . Tak długo aż się przyrumieni , bez tłuszczu 😉 Przekładamy do garnka . Cebule obieramy , kroimy i razem z wyciśniętym praską czosnkiem , mieloną papryką  , smażymy na maśle , także do momentu aż się mocno zrumienią . Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią . Dodajemy obrane pokrojone , ziemniaki , chilli , cynamon, curry , koncentrat pomidorowy i bulion . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu , aż warzywa zaczną się rozpadać . Blendujemy , doprawiamy śmietaną , solą do smaku . Serwujemy na gorąco wymieszaną ze smażonymi klopsikami , posypana szczypiorkiem, ma być gęsta i sycąca 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *