Krokiety z farszem mięsnym
Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity 😉
Składniki
- 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać 😉 )
- 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego
- 1 cebula – średniej wielkości
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej 😉 )
- 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku
- szczypta gałki muszkatołowej mielonej
- 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi
- 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka bułki tartej
Kości obgotowujemy , do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości . Studzimy , obieramy kości z mięsa – dajemy psu ( jeśli lubi i umie je jeść – mój lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie 70 kg więc to dla niego jak dla nas chipsy 😉 ) , a mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia .
Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju 😉 , koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym 😉 Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego 😉
pozdrawiam Ogłoszenia Radom. Radom Lokalne