Krokiety z farszem mięsnym

Rate this post

Krokiety z farszem mięsnym 

Pyszne krokiety z farszem mięsnym, to doskonały pomysł na zagospodarowanie mięsa obgotowanego z kości wieprzowych , lub np ścinek po formowaniu szynki , czy schabu . Farsz wychodzi aromatyczny , delikatny , doskonale smakują podane z każdą zupą krem lub sosem jogurtowym . Mogą stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity 😉

krokiety z farszem mięsnym

 

Składniki

IMG_3669

Kości obgotowujemy , do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości . Studzimy , obieramy kości z mięsa – dajemy psu ( jeśli lubi i umie je jeść – mój lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie 70 kg więc to dla niego jak dla nas chipsy 😉 ) , a mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia .

IMG_3751

Mielimy maszynką o drobnych oczkach  , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju 😉 , koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym 😉  Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego 😉

IMG_3752

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Krokiety z farszem mięsnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *