Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym

Rate this post

Krokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym

Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie wymarzyć  , pieczarki , pyszną kiełbachę  i dodatek papryki . Po prostu niebo w gębie . Taki krokiet jest świetną propozycją obiadową lub kolacją . Doskonałe solo lub jako dodatek do zupy pomidorowej , czy jakiekolwiek innej 😉  Tani , szybki i smaczny posiłek , który nie przepędzi dzieci od stołu , a wręcz je przy nim przytrzyma 😉  Nawet mój młodszy niejadek ,zjadł z apetytem taki obiadek 😉 

Składniki :

  • ciasto naleśnikowe :
  • 2 szklanki mąki
  • woda
  • szczypta soli

nadzienie :

  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 średnie śląskie kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka spiczasta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej

dodatkowo :

  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej

W misce rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej 😉  Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da 😉 Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę  siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą  do smaku . Po usmażeniu i ostudzeniu , przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz w lubianej ilości    .



Mieszamy . Każdy naleśnik smarujemy farszem i zwijamy w krokiety . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej , najlepiej dwukrotnie . Na godzinę chowamy do lodówki , nie będą się rozpadać podczas smażenia 😉 . Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor . Serwujemy po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku . Koniecznie na gorąco , chociaż zimne też są całkiem  jadalne 😉 Dzieciom przy serwowaniu , proponuję dorzucić jeszcze ketchup , będą wniebowzięte 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *