„Królewska pieczeń” szynka szpikowana warzywami i majonezem
Szynka to dość tani kawałek mięsa , jednak bardzo zdradliwy . Nieumiejętnie przyrządzona potrafi zrazić do siebie nie jednego ,osiągając smak i strukturę jak garść świeżych wiórów tartacznych .Kiedy jednak podejdziemy do wieprzka z sercem i czułością ..otrzymamy soczysty i aromatyczny kawałek mięsa , można się pokusić że będzie to wtedy jedna z lepszych części wieprzowiny..no oczywiście nie tak dobra jak moje ukochane żeberka 😉 Jasnym jest że nie musicie gnać do tuczarni i głaskać stojących tam świń 😉 Chodzi mi o odpowiednie potraktowanie już sprawionego mięsa , tak wolę napomknąć i uniknąć dzikich tłumów szturmujących świniarnie 😉 Choć świnki pewnie byłby zadowolone 😉 Wróćmy do przepisu nie jest on fit i nie być , użycie majonezu w dużej ilości jest tu całkowicie uzasadnione , to własnie on sprawia ,że mięso pozostaje soczyste , a warzywa to poezja.. polecam 😉
Składniki :
- 1 kg szynki wieprzowej tzw. kulki
- 1/2 małej ,cukinii takiej wielkości ogórka szklarniowego ( często to piszę , ale takie okazy są najsmaczniejsze i najłatwiejsze w obróbce )
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1 jabłko – słodko winne
- 1 pomidor , najlepiej typu pasta
- 1-2 ziemniaki
- 1 mały słoik majonezu , koniecznie gęstego , ja zawsze używam Winiary
- 4-5 łyżeczek pikantnego sosu barbecue
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól , pieprz do smaku
Szynkę płukamy , oczyszczamy z błonek , nacinamy co dwa centymetry głęboko ale nie do końca . Nacięcia mają utworzyć kieszonki , nie przecinając mięsa na wylot 😉 Coś jak kartki w mięsnej książce . Każdy kawałek – kartkę solimy , pieprzymy ,doprawiamy granulowanym czosnkiem i dość grubo smarujemy majonezem , a także odrobinę sosem barbecue ( płaska łyżeczka na plaster ) . Ziemniaki, jabłko i cebulę obieramy , ścinamy na mandolinie do warzyw na cienkie , ale nie przeźroczyste plastry . Tak samo postępujemy z cukinią , pomidorem i papryką , z tym że ich nie obieramy 😉 Następnie pieczołowicie wypełniamy składnikami nasze kieszonki w mięsie . W dowolny sposób , ja najczęściej naprzemiennie warstwa jabłka,cebuli, ziemniaki,papryka,cukinia,pomidory i tak w każdej aż do wyczerpania składników .
Jeśli coś zostanie można wsunąć pod mięso 😉 Całość solimy , pieprzymy i balsamujemy dokładnie majonezem . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C , bez termoobiegu . Po dziesięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 160 C i delikatnie osłaniamy folią aluminiową wierzch potrawy , tak aby zachować przepływ gorącego powietrza ,czyli nieszczelnie 😉 Pieczemy około 2 godzin . Po tym czasie odkrywamy szynkę , podkręcamy temperaturę ponownie do 180 C i pozwalamy się przypiec wierzchniej warstwie . Gotowe , serwujemy na gorąco , ciętą w poprzek pod lekkim kątem , tak żeby każdy dostał kawałki mięsa i warzyw . Osobiście uważam ,że przy takim połączeniu ziemniaków i innych warzyw z mięsem można zaserwować to danie na obiad solo 😉 Smacznego !
wygląda przepysznie 🙂