Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie
Królik zapiekany z makaronem w kremowym sosie to potrawa , która mojej rodzince nigdy się nie znudzi . Mięso królika jest wspaniałe , zdrowe ,dietetyczne i bezapelacyjnie pyszne . Zaserwowane w takiej formie jest niekwestionowanym królem stołu . Delikatne , do tego makaron , brokuły , pieczarki i przepyszny kremowy sos…. Genialne w swym smaku i prostocie 😉 Polecam , szczególnie że z niewiadomych względów spożycie tego tak cennego pod względem odżywczym i dietetyczny m , mięsa jest praktycznie znikome .. Dlaczego ? Nie mam pojęcia , może chodzi o niezbyt apetyczny kształt tuszy .. ? Powiem Wam otwarcie , ja od dziecka kocham mięso królicze , mój Dziadek hodował ich zawsze dużo i. Mięso to jest zdrowsze i smaczniejsze od fermowego kurczaka .. Polecam na prawdę warto !
składniki na około 4 osoby :
- 1 królik o wadze około 1,5 kg
- 1 duży brokuł
- 1 opakowanie makaronu
- 9-10 pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki słodkiej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól , pieprz do smaku
Tuszkę królika dzielimy na porcje . Płuczemy pod zimną wodą . Solimy do smaku i rumienimy na klarowanym maśle , aż się pięknie przypiecze . Następnie zalewamy śmietaną , wymieszaną z miodem , musztardą , gałką muszkatołowa ,solą i pieprzem do smaku . Dusimy na małym ogniu , pod przykryciem ,około 30 – 40 minut , aż zrobi się miękki . Makaron gotujemy o minutę krócej niż zaleca producent 😉 Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do czasu , aż będą jeszcze lekko twardawe ale już nie surowe .
Pokrojoną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem i pieczarkami , także podsmażamy na maśle . W misce mieszamy makaron z pieczarkami , cebulką , ugotowanym brokułem i przekładamy do foremek do zapiekania ( lub do jednej dużej 😉 ) Śmietaną pozostałą po duszeniu królika , zalewamy makaron . Zrumienione kawałki królika układamy na wierzchu dodatkowo smarując masłem i doprawiając pieprzem . Zapiekamy około 20 – 30 minut w piekarniku w temperaturze 170 C . Serwujemy na gorąco . Smacznego !