Książęce przepiórki z białym sosem
Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i delikatne . Teraz pewnie wielu dopowiedziało sobie: ” i dość drogie ” 😉 Nie musi tak być , każdy kto ma choćby balkon lub mały tunel foliowy jak w moim przypadku może pokusić się o malutką hodowlę tych sympatycznych , niekłopotliwych ptaszków . Stworki te są miłe dla oka i doskonałe dla podniebienia . W mojej malutkiej hodowli uzyskuję do 500 szt tuszek w sezonie . Czyli od wiosny do jesieni . Oczywiście wymaga to zaangażowania i zakupu choćby malutkiego inkubatora , ale zdecydowanie warto . Talerz pyszności i zdrowe jajka wynagrodzą trudy 😉
Składniki na 3 osoby :
- 9 szt tuszek przepiórczych ( są małe więc nie jest to dużo 😉 )
- 1/2 kostki masła
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 szklanka słodkiego, białego wina
- sól , pieprz do smaku
sos :
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/1 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka mleka
- sól , pieprz do smaku
- wywar pozostały po upieczeniu przepiórek
Przepiórki oczyszczamy dokładnie , płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy tuszki czosnkiem , solą i pieprzem . Pod skórę na piersiach upychamy dość grube plastry masła . Resztę masła rozprowadzamy po blaszce do pieczenia i układamy na nim przepiórki , podlewamy winem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i zapiekamy około 20 – 25 minut w zależności od wielkości przepiórek . W momencie kiedy skórka na ptaszkach zaczyna się rumienić wyciągamy je z piekarnika . Przekładamy na talerze , a wywar z blaszki zlewamy do dzbanka . W rondelku roztapiamy masło z mąką , gałka muszkatołową,czosnkiem i solą . Jak powstanie gładka masa powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając . Następnie dolewamy wywar z pieczonych przepiórek ,gdyby sos wciąż był zbyt gęsty , dolewamy ciągle mieszając więcej mleka aż do uzyskania lubianej konsystencji . Doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą do smaku . Przepiórki serwujemy na gorąco obficie polane sosem . Smacznego !