Książęce przepiórki z białym sosem

Książęce przepiórki z białym sosem

Mięso przepiórek jak od dawna wiadomo jest niesamowicie zdrowe . Dietetycy zalecają zwiększenie jego spożycia . Do tego wszystkiego jest niesamowicie smaczne i delikatne . Teraz pewnie wielu dopowiedziało sobie: ” i dość drogie ” 😉 Nie musi tak być , każdy kto ma choćby balkon lub mały tunel foliowy jak w moim przypadku może pokusić się o malutką hodowlę tych sympatycznych , niekłopotliwych ptaszków . Stworki te są miłe dla oka i doskonałe dla podniebienia . W mojej malutkiej hodowli uzyskuję do 500 szt tuszek w sezonie . Czyli od wiosny do jesieni . Oczywiście wymaga to zaangażowania i zakupu choćby malutkiego inkubatora , ale zdecydowanie warto . Talerz pyszności i zdrowe jajka wynagrodzą trudy 😉 

Składniki na 3 osoby :
  • 9 szt tuszek przepiórczych ( są małe więc nie jest to dużo 😉 )
  • 1/2 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 szklanka słodkiego, białego wina
  • sól , pieprz do smaku
sos :
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1/1 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka
  • sól , pieprz do smaku
  • wywar pozostały po upieczeniu przepiórek

Przepiórki oczyszczamy dokładnie , płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy tuszki czosnkiem , solą i pieprzem . Pod skórę na piersiach upychamy dość grube plastry masła . Resztę masła rozprowadzamy po blaszce do pieczenia i układamy na nim przepiórki , podlewamy winem. Wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika i zapiekamy około 20 – 25 minut w zależności od wielkości przepiórek . W momencie kiedy skórka na ptaszkach zaczyna się rumienić wyciągamy je z piekarnika . Przekładamy na talerze , a wywar z blaszki zlewamy do dzbanka . W rondelku roztapiamy masło z mąką , gałka muszkatołową,czosnkiem  i solą . Jak powstanie gładka masa powoli dolewamy mleko , cały czas mieszając . Następnie dolewamy wywar z pieczonych przepiórek ,gdyby sos wciąż był zbyt gęsty , dolewamy ciągle mieszając więcej mleka aż do uzyskania lubianej  konsystencji . Doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą do smaku . Przepiórki serwujemy na gorąco obficie polane sosem . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *