Kubańskie cygara z wieprzowiny
Kubańskie cygara , to kotleciki , które przypominają sławny oryginał 😉 Mięsko mielone , obtoczone w przyprawach , z wygląda jak bałkańskie cevapcici , ale jest zdecydowanie inaczej przyprawione , bardziej w polskim stylu 😉 . Wykonanie tej potrawy jest dość szybkie i nie wymagające specjalnych zdolności . Polecam , nawet jako przekąskę na imprezę , łatwo je chwycić palcami , a zanurzone w dipie serowym lub czosnkowym , na pewno podbiją, podniebienia biesiadników przy piwku 😉
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ostra ,mielona , wędzona papryka do obtoczenia ( jeśli nie lubicie ostrej ,użyjcie łagodnej )
- przyprawa garam masala , lub curry do obtoczenia
- sól do smaku
Mięso mielone , mieszamy z jajkiem , startą na tarce o drobnych oczkach cebulą i wyciśniętym praską czosnkiem oraz solą do smaku . Mięso musi być dobrze i długo wyrobione , inaczej cygara mogą się rozpadać . Nabieramy niewielkie porcje – łyżka , formujemy zgrabne cygara , mocno je dociskając podczas formowania . Muszą być gładkie . Połowę cygar obtaczamy w garam masali ( lub curry ) , a drugą połowę w wędzonej papryce . Odstawiamy na godzinkę do lodówki , smaki się przenikną , a mięso stężeje . Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor . Podajemy na gorąco lub na zimno , najlepiej z sosami lub dipem 😉 Smacznego !