Kurki w Kremowym Sosie: Smakowite Danie z Kurczakiem
Kurki właśnie wysypały się pomarańczową lawiną po lasach 😉 Oczywiście nie czekając, pośpieszyłam im na pomoc, szybko wyzbierałam, żeby im się za ciasno w nie zrobiło 😉 Taki natłok dobroci nie mógł się zmarnować więc jeszcze tego samego dzionka, poczyniony został z nich obiadek 😉 Pyszny kremowy, śmietankowy sosik z kurkami i kawałkami soczystego kurczaka.. Mniam.. Do tego gładkie purée ziemniaczano-czosnkowe i jesteśmy w niebie.. Polecam, smakowita rewelacja ! 😉
składniki na 4 osoby:
- miseczka kurek, nie ważyłam ale około 0,8kg
- 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 szalotki lub mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy miodowej ( słodkiej)
- sól, pieprz czarny do smaku
- 2 łyżki masła
Kurki oczyść, przemyj zimną woda i odstaw do przesuszenia. Szalotkę posiekaj, czosnek wyciśnij praską. Kurczaka pokrój w dowolne kawałki. Wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż na nim kurki. Jak już odparuje z nich woda, dodaj miód, posiekaną szalotkę i przesmaż na złoty kolor. Następnie dodaj kawałki kurczaka i smaż ponownie do czasu aż się zrumieni. Mieszaj żeby uniknąć przypalenia.
Czas dolać śmietankę i dorzucić słodkiej musztardy miodowej dla podkreślenia smaku. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś jeszcze chwilę do czasu aż sos zgęstnieje. Serwuj na gorąco z dowolnym dodatkiem. Osobiście kurki w kremowym sosie z kurczakiem polecam podać z pysznym, gładkim puree ziemniaczanym 😉 Smacznego!