Letnia surówka obiadowa z sałatą i dymką
Latem w takie upały jakie mamy obecnie , trudno o lekki i nie męczący posiłek . Surówka obiadowa z sałaty , kilku dodatków, jest naprawdę ożywcza i świetna . Dzięki dymce ma w sobie delikatną ostrość , pyszne pomidory także robią niezłą robotę .. 😉 Jak to stwierdził jeden z moich synów , taka trochę cebulasta , całkiem spoko …. 😉 Cóż trzeba spróbować , tym bardziej ,że robi się ją dosłownie w kilka minut . Warto wcześniej schłodzić produkty w lodówce , będzie wtedy wytchnieniem w upalny dzień . Można serwować samą z jakimś tostem lub jako towarzystwo kotleta czy innego dania obiadowego 😉 Polecam !
Składniki :
- sałata 1 główka , rzymska lub lodowa , masłowa tez może być chociaż osobiście za nią nie przepadam 😉
- 2 pomidory średniej wielkości
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 małego ogórka szklarniowego
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
sos :
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 małego pęczka kopru
- 1/2 małego pęczka pietruszki
- 1 wyciśnięty praską ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- sól , pieprz do smaku
Koper i pietruszkę siekamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , miód , sok z cytryny , wodę i oliwę . Miksujemy blenderem , aż otrzymamy sos . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Gdyby był zbyt gęsty można dodać więcej wody lub oliwy . Schładzamy w lodówce . Sałatę rwiemy na kawałki , dodajemy do niej pokrojone pomidory , cebulę i dymkę . Całość polewamy sosem , mieszamy i możemy serwować . Najlepiej z pieczywem czosnkowym 😉 Smacznego !
Idealna do letnich obiadów