Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą

4.7/5 - (4 votes)

Mielone wołowe , faszerowane pieczarkami z mozzarellą

Pyszne mielone wołowe nadziewane pieczarkami i kremową mozzarellą , niewiele jest rzeczy lepszych od tego dania 😉 Oczywiście jako uzupełnienie warto podać jeszcze sos pieczarkowy i młodą kapustę .. Kulinarny odjazd 😉 Danie proste w wykonaniu , stworzone na potrzeby przerobu naszej mini hodowli pieczarek , która eksplodowała klęską urodzaju . My kochamy pieczarki , ogólnie jesteśmy bardzo grzybożerni więc nie powiem że byliśmy tym zmartwieni 😉  Domowe pieczarki mają tą zaletę że możemy sobie wyhodować dowolną wielkość grzybów i użyć w czasie kiedy mamy na nie ochotę 😉 Pyszne polecam i czekam na kolejny , drugi wysyp 😉

składniki na 4 duże pieczarki – porcje 😉 :

  • 0,4 kg mielonego mięsa wołowego
  • 4 duże ale nie ogromne , pieczarki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka majonezu ( zapewnia soczystość mięsa , nie będzie wiórowate 😉 )
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
do obtoczenia :
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej

Mięso mielone przekładamy do miski . Dodajemy do niego wodę , jajko , cukier,majonez,musztardę ,czosnek, gałkę muszkatołową, 2 łyżki bułki tartej ,sól i pieprz do smaku . Całość porządnie wyrabiamy na zwartą masę . Z pieczarek wycinamy nóżki . Każdy grzyb solimy i pieprzymy od środka , układając od strony blaszek plaster mozzarelli .Następnie oklejamy dokładnie mięsem mielonym . Dociskamy ręką tak żeby były bardziej płaskie niż kuliste , łatwiej będzie smażyć 😉



Na koniec obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej . Odstawiamy na godzinkę żeby zrobiły się sztywniejsze i łatwiejsze do obsługi na patelni 😉 Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu i dość głębokim tłuszczu , żeby zdążyły się upiec w środku . Gotowe serwujemy na gorąco , najlepiej z sosem pieczarkowym . Chociaż na zimno na kanapkach też smakują rewelacyjnie 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

2 thoughts on “Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *