Makaron „Luciana’s”
Pyszny i szybki makaron z papryką i pieczarkami . Nie wiem, czy warto cokolwiek o nim pisać , jego trzeba koniecznie spróbować . Nazwa , taka jakaś ,moi chłopcy zawsze walną coś ,żeby potem było wiadomo co chcą , a czego nie , lepiej tak, niż tłumaczyć godzinę, że chcą to pomarańczowe , wpadające w różowe z serem i pieczarkami….no tak połowa dań zawiera takie składniki , a Luciana’s jest tylko jedna 😉 Ta potrawa jest naprawdę genialna i często gości na naszym stole . Polecam , szybkie , tanie i pyszne 😉
Składniki na 4 osoby :
- 1/2 opakowania makaronu muszelki ( 250 g )
- 200 ml kremówki 30 %
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze )
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona , spiczasta
- 6 pieczarek
- parmezan do posypania
- 1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie )
- sól do smaku
Makaron najlepiej ugotować, według wytycznych na opakowaniu .Filety kroimy w małą kostkę , solimy , odstawiamy . Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka , paprykę w paseczki , a pieczarki w plastry ( osobiście nie obieram pieczarek ,tylko wybieram młode i oczyszczam ) . Na rozgrzanej patelni, podsmażamy pieczarki , cebulkę i paprykę , do momentu aż cebulka będzie gotowa ( jest najlepszym wskaźnikiem 😉 ) , wsypujemy mieloną paprykę ostrą i słodką , cukier , oraz czosnek i smażymy jeszcze minutkę . Dokładamy kurczaka , solimy , mieszamy i podsmażamy około 2 minut , ciągle mieszając . Zalewamy śmietanką kremówką i mieszając smażymy około 5-6 minut . Na koniec wsypujemy ugotowany makaron , mieszamy dokładnie do połączenia składników , podgrzewamy chwilkę , aż makaron zrobi się gorący . Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem . Gotowe . Smacznego 😉