Makaron na zielono
Pyszny , prosty makaron z zielonymi warzywami i kawałkami kurczaka . Doskonały posiłek na każdy dzień tygodnia. Sos robi się dosłownie w kilkanaście minut . Praktycznie tyle samo ile gotuje się makaron . Moje chłopaki uwielbiają makarony , szczególnie z kremowymi sosami . Dodatek kurczaka jest także niezwykle pożądanym przez nich składnikiem 😉 . Zresztą większość ludzi kocha makarony . Wiadomo proste i pyszne dania zawsze mają wzięcie bez względu na porę roku czy dnia 😉
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu ( dowolnego kształtu 😉 )
- 2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 1/2 małej cukinii
- garść mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula średniej wielkości
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić chudszą lub mlekiem , ale wtedy trzeba dodatkowo sos zagęścić mąką , więc w sumie wyjdzie na to samo 😉 )
- sól , biały pieprz do smaku
Cebulę obieramy i kroimy w piórka . Podsmażamy na maśle jak zmięknie dodajemy krojoną pierś z kurczaka , wyciśnięty praską czosnek , gałkę muszkatołową ,sól do smaku . Przesmażamy chwilę , aż mięso się zetnie . Następnie dokładamy pociętą w plasterki cukinię , mrożony groszek ( bez rozmrażania ) , mieszamy , dolewamy śmietanę . Dusimy co jakiś czas mieszając do momentu aż groszek i cukinia zmiękną a sos samoczynnie się zagęści . Trwa to zazwyczaj około 5-6 minut . Gorący sos przelewamy do odcedzonego makaronu , wrzucamy siekaną natkę pietruszki , pieprz do smaku i mieszamy . Serwujemy na gorąco zaraz po zamieszaniu 😉 Smacznego !