Makaron szpinakowy, smażony z boczkiem i warzywami
Szybki i smaczny posiłek na kolację , która pełni także role obiadu – wiadomo , zaganiane dni 😉 . U nas często jest samodzielnym daniem , gdyż smakuje wybornie i jest bardzo syty . Prosty do wykonania i ciekawy z uwagi na smak makaronu , który jest delikatny i nie przytłaczający , a jednocześnie inny niż zwykły . Danie broni się samo , szczególnie , gdy mamy mało czasu na gotowanie , chcemy szybko i smacznie zjeść 😉
Składniki :
- 1/2 opakowania makaronu szpinakowego ( obojętny kształt )
- 6 pieczarek
- 1/2 średniej czerwonej cebulki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 gruby plaster boczku wędzonego ( około 200g )
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i hartujemy zimną wodą . Cebulkę siekamy drobno , pieczarki i seler kroimy w plasterki . Boczek kroimy w kostkę . Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju i wrzucamy boczek , jak zacznie pachnieć , dodajemy do niego cebulkę i chwilkę smażymy , mieszając . Po około 5 minutach dodajemy pozostałe składniki ( selera i pieczarki ) i smażymy około 6-8 minut , ciągle miesząc , po tym czasie dodajemy makaron , solimy , dodajemy zmiażdżony przez praskę ząbek czosnku , pieprz i podsmażamy jeszcze około 6 minut . Po tym czasie danie jest gotowe do podania , uwierzcie jest tak smaczne , że każdy inny dodatek jest już zbędny . Proste , smaczne i tanie .. Smacznego 😉