Makaron z sosem szpinakowym i bekonem
Proste potrawy są doskonale szczególnie jeśli mamy za sobą ciężki i pracowity tydzień . Ta potrawa nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności , ani składników . Jest niezwykle smaczna i bardzo zdrowa . A makaron …no cóż zawsze musi być coś mniej zdrowego , ale za to sycącego 😉 Polecam szczególnie tym zabieganym lub zoranym 😉
Składniki :
- 1 opakowanie makaronu , najlepiej szerokie wstążki
- kawałek boczku – około 200 g
- paczka mrożonego szpinaku ( 500 g )
- 100 ml słodkiej śmietanki 12 %
- sól , pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny
- 1 łyżka masła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy na maśle ( koniecznie wrzucamy na gorące , wtedy pozostanie ładnie zielony ) . Po chwili – około 5-6 minut podsmażania , dodajemy wyciśnięty praska czosnek , sól , gałkę i dolewamy około 1 szklanki wody .
Doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy , dolewając śmietankę z rozprowadzoną mąką , cały czas mieszając . Jak sos zgęstnieje wyłączamy gaz . Boczek drobno siekamy i podsmażamy , aż zamieni się w chrupiący bekon . Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Teraz wrzucamy na talerze makaron , polewamy sosem szpinakowym , posypujemy tartym serem i boczkiem , a na koniec pieprzymy . Można podawać . Smacznego 😉