Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem
Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem 😉 Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając mielone , wcinają bez problemu ,także brokuły , więc każdy Tadek niejadek , może zje cały obiadek 😉 Ciekawy pomysł na obiad , a co zostanie ,świetnie nada się na zimno , na kanapki z majonezem..mniam 🙂
Składniki :
- mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach )
- jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie )
- bułka tarta ( 2 czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia )
- 1 jajko
- 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego
- sól , pieprz do smaku
- masło ( twarde , z lodówki )
Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym 😉 ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim kawałek brokuła i kostkę masła , zawijamy , ugniatamy , formując kule i obtaczamy w bułce tartej .
Smażymy na oleju , w dość głębokim tłuszczu do momentu, aż będą ładnie zrumienione . Podajemy na gorąco , do ziemniaków lub na zimno na kanapki 😉 Smacznego !