Mięsiwo po szlachecku z cebulką w słoiku, idealne na kanapki
Zdrowe wędliny są najbardziej pożądaną rzeczą w tym zwariowanym świecie. Mięsiwo po szlachecku, to czyste dobre mięso bez konserwantów i dziwnych dodatków. Wędlina wręcz idealna, żaden mom ..mechanicznie ścinany z kośćmi itp.. Prawdziwy produkt jaki nasze babcie przygotowywały co roku.. Ma długi okres przechowalności, a dodatkową jego zaletą jest fakt iż można go użyć na zimno jako wędlina lub jako półprodukt na ciepło np. w gulaszu. Wszystko dzięki dodatkowi smażonej cebulki i ziół 😉 Taki słoik, żeby posłużył jako obiad, wystarczy przełożyć jego zawartość do rondelka, podgrzać i sos zagęścić mąką. Gotowe, teraz kasza lub ziemniaki i niebo na talerzu .. Polecam naprawdę, każdy wysiłek wart jest zdrowia a zdrowie jest bezcenne.. nie zastąpione 😉
składniki na około 8-9 sztuk 0,5 l słoików:
- 2 kg karkówki wieprzowej lub łopatki (żeberka extra mięsne też się nadają jeśli pozbawisz je kości)
- 2 łyżki granulowanego czosnku
- 3 łyżki maggi lub lubczyku
- 1,5 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka, mielonych nasion białej gorczycy
- 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonych ziaren ziela angielskiego
- 3-4 cebule średniej wielkości
- pęczek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
- 1 czubata łyżka cukru
- sól ( około 2 łyżki ale lepiej zrobić według własnego gustu 😉 ), czarny pieprz do smaku
- 2,5 łyżki żelatyny
- 2 szklanki wody
- smalec wieprzowy do podsmażenia cebuli
Cebulę obierz, pokrój w dowolne kawałki i podsmaż na złocisty kolor na smalcu, tak żeby się nie przypaliła. Odstaw do wystygnięcia. Mięso przemyj w zimnej wodzie, pokrój na duże kawałki. Do mięsa wsyp sól, cukier, granulowany czosnek, mielony kminek, mieloną gorczycę, pieprz dodaj maggi lub lubczyku. Na koniec dołóż smażoną, wystudzoną cebulę. Wymieszaj wszystko i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
Następnego dnia ponownie wymieszaj, dolej zimną wodę, dodaj żelatynę. Mieszaj znowu tak długo aż mięso wchłonie wodę i rozłóż, mocno ugniatając, do słoików. Pamiętaj, że słoiki nie mogą być wypchane po brzegi, gdyż zawartość w trakcie pasteryzacji będzie się gotować. Bezpiecznie zostawić około 3 cm, wolnej przestrzeni od wieczka. Zamknięte słoiki wstaw do piekarnika i pasteryzuj w temperaturze 100 C, przez godzinę. Teraz w lodówce wytrzyma kilka tygodni. Jeśli jednak mięso ma stać poza lodówką, powtórz pasteryzację dwukrotnie w kolejne dwa dni ( jest to już tyndalizacja 😉 ).
Czas każdej kolejnej tyndalizacja skróć o 10 minut. Gotowe słoiki z mięsem po szlachecku schłodź raz na koniec tyndalizacja do temperatury 5-6 C. Ich trwałość poza lodówką wydłużyła się teraz do kilku miesięcy, pod warunkiem, że będą przechowywane w ciemnym miejscu o temp. nie wyższej niż pokojowa. Możesz już rozkoszować się własną zdrową wędliną lub użyć mięsa jako szybkie danie obiadowe 😉 Smacznego!
Przepis super🤗 wszyscy zachwyceni. Nawet słoiczki podarowane zostały znajomym. Pozdrawiam
świetnie sie zapowiada i zapewne smakuje. pytanie jak długo w sloiku można przechowywac -pasteryzowac? .prosze o wskazówki. pozdrawiam
jprdl! Stanisław! Czytaj!