Mięsne babeczki nadziewane warzywami
Mięsne babeczki , nadziewane warzywami to ekstrawagancka , wytrawna wersja babeczek 😉 Każdy, kto ich spróbuje od razu je pokocha . Jedna babeczka to prawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. 😉 Pyszniej się nie da 😉 Polecam , dzieciaki stwierdziły ,że to odkrywcze i fajne . Na pewno jeszcze się powtórzy ale może w wersji z pieczarkami.. 😉 Możliwości są tysiące !
składniki na 6 małych babeczek dla 3 osób :
spody :
- 0,6 kg mięsa mielonego ( ja użyłam mieszanego z kaczki i kurczaka , ale może być dowolne)
- 1 jajko rozmiar L, kacze lub kurze
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka , płaska nasion , mielonej kolendry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki wody
nadzienie :
- kilka różyczek brokuła
- kilka różyczek kalafiora
- kawałek dyni
- 2 łyżki mąki pszennej
- mleko
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- sól , pieprz do smaku
czapeczka 😉 :
- 5-6 ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól do smaku
dodatkowo :
- rożek lub szpryca do dekorowania ciasta 😉
- blacha do pieczenia muffinek lub kokilki
- prażony boczek do dekoracji
Wszystkie składniki z listy „spody” wkładamy do miski i wyrabiamy na gładką masę . Dzielimy na równe części . Z każdej formujemy miseczki , dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie w osolonej wodzie . Do rondelka wkładamy 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , płaską łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej , sól do smaku . Wszystko podgrzewamy mieszając aż zleje się w jednolitą masę i zacznie się gotować . Teraz powoli , ciągle podgrzewając i mieszając wlewamy mleko do czasu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać .
Najlepiej zrobić odrobinę bardziej gęstą od lubianej , bo podczas pieczenia wydzieli się nieco soku z mięsa . Ziemniaki obieramy , gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy , miażdżymy łuczkiem do ziemniaków z dodatkiem 2 łyżek masła , gałką, mlekiem i solą do smaku . Tak długo , aż powstanie gładkie pure . Mielone wyciągamy z piekarnika , odstawiamy ,żeby lekko przestygły . Wyjmujemy delikatnie z foremek i układamy na blaszce do pieczenia .W każdym spodzie układamy kilka kawałków ugotowanych warzyw i zalewamy beszamelem . Przy pomocy rękawa cukierniczego , rożka lub szprycy do dekorowania , nakładamy na wierzch pure ziemniaczane . Tak żeby utworzyły się czapeczki 😉 Teraz babeczki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 C , do momentu aż pure lekko zacznie się robić złote . Trwa to zazwyczaj około 10 minut . Serwujemy na gorąco przybrane prażonym boczkiem 😉 Smacznego !