Miodowa szynka z piersi kurczaka -szynkowar

Miodowa szynka  z piersi z kurczaka – szynkowar

Kolejna drobiowa wędlina , bo takie maja u mnie w domu największe wzięcie. Jak mówię że drobiowe , to nawet wielbłąda, wciągną bez marudzenia z beduinem włącznie, tylko siodło wyplują bo żylaste    😉  . Przepis prosty i szybki do zrobienia ,nie licząc czasu peklowania ,a i składniki proste ( wielbłąda z zoo kraść nie trzeba,wystarczy kurczak z marketu  ) . Wędlina wychodzi delikatna , aromatyczna i pyszna .

IMG_0336 (640x427)

Składniki na mały szynkowar  0,9 L

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 udka tak zw. L
  • 2 duże łyżki miodu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka żelatyny ( czubata )
  • 20 g soli peklującej

IMG_0288 (640x427)

Piersi i udka nacieramy solą peklującą , odstawiamy na 24 godziny . Wyjmujemy z lodówki , udka odspajamy od kości i mielimy na bardzo drobnym sitku dwukrotnie  ,  piersi kroimy w kostkę średniej wielkości -wkładamy do woreczka i lekko obtłukujemy tłuczkiem do mięsa ,żeby naruszyć włókna .

IMG_0276 (640x427)

Wkładamy wszystko do miski, dodajemy miód, sól,pieprz,czosnek ,żelatynę i wyrabiamy ręką . Wkładamy woreczek do szynkowara i upychamy w nim ciasno naszą masę wędliniarską . Zamykamy , wkładamy do wody i parzymy w temperaturze 80 C przez 30 minut . Odstawiamy do wystygnięcia , wcześniej otwierając szynkowar ,ale nie wyjmując zawartości . Po tym czasie wkładamy na 8 godzin do lodówki, żeby mięso związało . Gotowe , można podawać ..świetnie smakuje szczególnie z żurawiną lub borówką 😉

IMG_0279 (640x427)

 

 

 

4 thoughts on “Miodowa szynka z piersi kurczaka -szynkowar”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *