Młoda kapusta , smażona z karkówką
Karkówka , to wspaniały , uniwersalny, kawałek mięsa wieprzowego . Doskonale smakuje i nada się praktycznie do każdej potrawy . Przepis jest łatwy do wykonania , bazuje na kilku składnikach , więc wszystko powinno być w miarę pod ręką 😉 Moja rodzinka bardzo lubi takie jednogarnkowe pyszności , a już szczególnie jeśli są podsmażane . Doskonale smakuje z domowym chlebem na zakwasie i maślanką 😉 Polecam , tym bardziej ,że młoda kapusta jest zdrowa , a sezon na nią ciągle jeszcze trwa .. 😉
Składniki na około 4 osoby ( w zależności jak mocno głodne 😉 ) :
- 1 główka młodej kapusty , niezbyt wielka
- 3 grube , plastry karkówki
- 2 cebule średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- sól , pieprz do smaku
- 2 łyżki smalcu
Karkówkę kroimy w dowolne kawałki , przekładamy do miski . Dodajemy do niej obraną i pokrojoną cebulę , wyciśnięty praską czosnek ,kminek , pieprz . Mieszamy , odstawiamy na noc , szczelnie zamkniętą do lodówki . Drugiego dnia szatkujemy młodą kapustę . Na patelni rozgrzewamy smalec , podsmażamy na nim mięso z cebulką ( całość z pojemnika 😉 ) . Jak już wszystko będzie pięknie zrumienione , dodajemy kapustę , solimy do smaku . Smażymy mieszając , aż kapusta zmięknie . Na koniec można jeszcze doprawić pieprzem i można serwować . Doskonała na gorąco , szczególnie z chlebem na zakwasie i zsiadłym mlekiem …lub piwkiem 😉 Smacznego !