Młoda kapusta z pieczarkami
Kolejna odsłona mojej ukochanej młodej kapusty , mogę ją wcinać na okrągło i w zasadzie nic innego do szczęścia mi nie potrzeba .Nasz królik ,jako jedyny podziela moje zdanie 😉 Reszta rodzinki , kategorycznie odmawia żywienia się tylko kapuchą i traktuje ją jako dodatek do ..mięcha , no cóż owca w stadzie wilków 😉 To wspaniałe lekkie i pyszne warzywo , które można przyrządzać na tysiące sposobów i chyba nie da się go popsuć 😉
Składniki :
- 1 główka młodej kapusty – jak największa
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- 100 ml słodkiej śmietanki
Kapustę szatkujemy lub kroimy na kawałki . Pieczarki kroimy w plastry , podsmażamy na maśle , z przeciśniętym przez praskę czosnkiem . Jak pieczarki już się ze złocą , dodajemy kapustę , solimy , dorzucamy gałkę , pieprz i dusimy na małym ogniu , co jakiś czas mieszając .
Po około 15 minutach dodajemy śmietankę , dusimy jeszcze 5-6 minut . Gotowe , świetna przystawka lub po prostu lekkie danie główne , ja ją po prostu uwielbiam 😉