Mocno serowe roladki drobiowe
Mocno serowe roladki drobiowe , może nie są najlżejsze i najbardziej dietetycznym obiadem jaki można zjeść , ale z całą pewnością jednym z najsmaczniejszych 😉 Starszy syn jak ich spróbował , od razu wydał zarządzenie ,że mają być co jakiś czas obowiązkowo . Szczególnie w okresach jak ma dużo sprawdzianów , podobno skutecznie poprawiają nastrój 😉 Koją nerwy na pewno , bo jak widzę uśmiechnięte gęby pałaszujące ze smakiem obiad i wesołe dyskusje przy stole .. Wszelkie troski pryskają na moment, niczym tłuszcz na patelni .. a dusza uspokaja się i rozpływa jak cieplutki ser.. 😉 Oczywiście żartuję , na poważnie to naprawdę dobry kawał mięcha o serowym smaku, konkretny obiad 😉 Polecam !
składniki na 4 osoby :
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- 8 plastrów serka topionego szynkowego ( Hochland, Lactima itp )
- granulowany czosnek
- 4 łyżeczki miodowej musztardy
- sól , pieprz do smaku
- panierka :
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
Filety z piersi kurczaka rozklepujemy cieniutko , najlepiej przez folię . Każdy solimy , pieprzymy , mocno doprawiamy czosnkiem . Smarujemy musztardą miodową i na każdym układamy po dwa plastry serka topionego , szynkowego . Zwijamy w małe roladki . Każdą roladkę obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej . Odstawiamy na około 30 minut do lodówki , to sprawi że się usztywnią i nie rozpadną podczas smażenia . Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Serwujemy na gorąco , pokrojone w plastry lub w całości 😉 Smacznego !