Nerki wieprzowe z pieczarkami i cukinią
Nerki wieprzowe, podroby , czyli trauma większości społeczeństwa 😉 Oczywiście są wyjątki , które tak jak ja i mój M. ,cenią tą pyszną piątą ćwiartkę mięsa 😉 Nerki bardziej niż inne podroby , potrafią zrazić do siebie konsumenta , z uwagi na przykry zapach . Nie jest to problem , pozbywamy się go , gotując nerki w wodzie , którą podczas gotowania , wymieniamy – zlewamy trzykrotnie . Poddane takiej obróbce wstępnej , są bardzo smaczne i zdrowe . Polecam , mimo że ciężko się przełamać , uwierzcie one są naprawdę smaczne , a przyrządzać można je w dowolny sposób , nerki pasują niemal do wszystkiego 😉
Składniki :
- 4-5 nerek wieprzowych
- 1 mała cukinia ( wielkości ogórka szklarniowego )
- 8-9 pieczarek
- 1 dość duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża, łyżka masła ,klarowanego
- sól , pieprz do smaku
Nerki przekrawamy na pół , wycinamy twardą białą część . Wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia . Domownikom w tym czasie ,rozdajemy klamerki do zaciskania nosów 😉 Po zagotowaniu , wodę zlewamy , wlewamy świeża i ponownie doprowadzamy do wrzenia . Tak postępujemy trzykrotnie , po tym czasie będzie można spokojnie zdjąć klamerki z nosa , bez obawy ,że zostaniemy uraczeni aromatem uryny .. 😉 Cóż , nerki pyszne , ale mają swoje ale… 😉 Po przestudzeniu kroimy w paseczki , cebulkę obieramy , również kroimy w piórka , a cukinię i pieczarki , bez obierania w plasterki . Na patelni rozgrzewamy masło , podsmażamy na nim wyciśnięty praska czosnek z cebulą , aj się zezłocą , dokładamy pieczarki i nerki . Po upływie 3-4 minut smażenia , dokładamy cukinię i smażymy wszystko aż zmięknie . Doprawiamy solą , pieprzem , można posypać jakowąś natką i podajemy na gorąco , ze świeżym pieczywem 😉 Smacznego !