Ogórki marynowane z chrzanem

Rate this post

Ogórki marynowane z chrzanem

Kolejna odsłona ogórka , tym razem lekka modyfikacja zwykłej marynaty , przyniosła nieoczekiwanie doskonały efekt . Ogórki są bardzo chrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej 😉 

ogórki z chrzanem

Składniki :

  • 3 kg ogórków 
  • korzeń chrzanu
  • po kilka ziaren pieprzu na słoik
  • po jednym baldachu kopru na słoik

zalewa:

IMG_4436

Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) .

IMG_4625

Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach 😉 Smacznego 😉

IMG_4626

 

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Ogórki marynowane z chrzanem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *