Ogórki marynowane z chrzanem
Kolejna odsłona ogórka , tym razem lekka modyfikacja zwykłej marynaty , przyniosła nieoczekiwanie doskonały efekt . Ogórki są bardzo chrupkie , co jest pewnie zasługą sporej ilości chrzanu , a dodatkowo mają przyjemny posmak . Zostaje w naszym przetwórczym repertuarze na dłużej 😉
Składniki :
- 3 kg ogórków
- korzeń chrzanu
- po kilka ziaren pieprzu na słoik
- po jednym baldachu kopru na słoik
zalewa:
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Ogórki płukamy i zalewamy wodą , odstawiamy na dwie trzy godziny . Po tym czasie rozkładamy do wyparzonych słoików , dokładając do każdego po 2-3 kawałki chrzanu wielkości około 2-3 cm ,po parę ziaren pieprzu ( jeśli lubimy ostrzejsze to więcej jeśli delikatniejsze , mniej ) .
Na koniec w każdy słoik upychamy duży baldach kopru wraz z łodygą . Składniki na zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną marynatą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5 minut od zagotowania . Pierwsze próby smaku przeprowadzamy po dwóch tygodniach 😉 Smacznego 😉
Przepis warty spróbowania 🙂 Mam pełną piwnicę swoich przetworów ale są to głównie dżemy. Czas zacząć marynować ogórki!