Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa
Pakora to pyszna przekąska , bardzo popularna w Indiach. Robi się ją z różnych warzyw najczęściej z cebuli lub kalafiora . Chrupiące , rozkosznie aromatyczne ciasteczka . Doskonale nadają się zamiast chipsów, do piwa , wina , przed telewizorem . Mogą być także wyśmienitym dodatkiem do grilla czy obiadu . Pakora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie znalazłam w kuchni indyjskiej . Polecam , szczególnie dzieciom przypadają do gustu 😉
Składniki na około 20 -25 szt :
- 2-3 duże cebule żółte
- 1- 2 strąki świeżego chilli , w zależności jak ostre lubicie
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (można samemu zmielić w młynku do kawy suchą ciecierzycę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska , łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- woda , olej do smażenia
Cebulę obieramy , skrawamy cieniutko na mandolinie do warzyw , najlepiej w piórka . Mieszamy z przyprawami , kolendra, cukier,sól , kurkuma . Chilli siekamy drobniutko dokładamy do cebuli . Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy proszek do pieczenia i cały czas mieszając , dolewamy tyle wody , żeby powstało dość gęste kleiste ciasto . Takie bardzo gęste naleśnikowe 😉
Przekładamy do niego cebulę i mieszamy , najlepiej ręką , tak żeby się wszystko posklejało . W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej , tak żeby ciasteczka mogły się w nim zanurzyć . Biorąc w palce małe porcje delikatnie wpuszczamy na wrzący olej . Można użyć łyżki , ale ciasto lepi się do niej i łatwiej operować palcami . Smażymy do momentu aż będą złociste i chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Pyszne , obojętne z jakim sosem je zaserwujecie 😉 Smacznego !