Papryka marynowana w soku pomidorowym
Kolejny świetny przepis na smaczną paprykę . Ta wersja spokojnie może służyć jako sałatka do obiadu lub pikle na kanapki . Papryka jest słodko ostro-kwaśna , idealna . Smak zdecydowanie różni się od zwykłej marynowanej , a jak wiemy nic tak do siebie nie pasuje jak pomidor,papryka i czosnek , tak więc udane trio na zimowe dni 😉
Składniki na 5 słoików 0,5 l :
- 3 kg grubościennej czerwonej papryki w typie block
- 1 kg cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli
zalewa :
- 1 l soku pomidorowego -gęstego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżka chilli
- jedna łyżka oleju na jeden słoik
Paprykę oczyszczamy z nasion i białych błonek , kroimy w paski lub inaczej jeśli ktoś woli . Cebulę obieramy i również kroimy w paski . Oba warzywa przekładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli , dodając posiekane cieniutko ząbki czosnku , mieszamy dokładnie i odstawiamy na 24 godziny – wszystko po to żeby zmiękły i przeszły swoim aromatem . Drugiego dnia przekładamy składniki do wyparzonych słoików bez soku który powstał w nocy .
Sok zlewamy do garnka , dodajemy 1 l soku pomidorowego , ocet, cukier i chilli . Zagotowujemy i wrzącą marynatą zalewamy słoiki z papryką , wlewamy po jednej łyżce oleju na jeden słoik. Zakręcamy i układamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy 15 minut i ponownie odstawiamy dnem do góry , aż do wystygnięcia . Gotowe do pierwszej próby smaku , będą po około 14 dniach , jak wszystko się ze sobą przegryzie. Polecam , naprawdę smakowity przepis 😉
Ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂