Papryka nadziewana warzywami i pęczakiem

Rate this post

Papryka nadziewana warzywami i pęczakiem

Papryka ,  miałam w lodówce kilka małych kształtnych owocków i co teraz z nimi zrobić .. Leczo już się przejadło , jeszcze kwitnie w słoikach w komórce . Tak sobie dumając stwierdziłam ,że skoro na obiad mają być roladki z feta , to może by trzasnąć zamiast ziemniaków , czy ryżu faszerowana paprykę ? Oczywiście , domownicy przepis zaakceptowali , więc przystąpiłam do wykonania . Najlepsze w tym wszystkim było to ,że jak oczyszczałam paprykę , to głowę miałam puściutką i czyściutką , kompletnie nie wiedziałam czym ją wypchać ( paprykę oczywiście 😉 ) .Tak więc zaimprowizowałam i wyszło ok. 😉

papryka nadziewana

Składniki :

  • 3 małe kształtne papryki czerwonych , grubościennych ( kolorowe tez mogą być )
  • garść kaszy jęczmiennej – pęczak
  • kawałek cukinii
  • kawałek selera naciowego ( 2-3 łodygi )
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 6 plastrów sera camembert
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu syczuańskiego
  • 2 kostki rosołowe warzywne

IMG_0589 (640x427)IMG_0591 (640x427)

Paprykę przekrawamy na pół  ( w poprzek jak na zdjęciu ) , wyjmujemy gniazdo nasienne , ale zostawiamy ogonek ( ładnie się będzie prezentować ) . . Warzywa kroimy w drobniutka kosteczkę , w zasadzie siekamy . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy pokrojone warzywa oraz kaszę ( nie ugotowaną ) , smażymy mieszając , jak wszystko nabierze złocistego koloru i zacznie pysznie pachnieć , dolewamy 1/2 szklanki wody i dorzucamy kostki rosołowe oraz pieprz syczuański ( zmielony ), cukier  , smażymy -dusimy mieszając .

IMG_0590 (640x427)IMG_0592 (640x427)

Jak woda zacznie odparowywać znowu dolewamy 1/2 szklanki , i tak aż do momentu , gdy kasza będzie prawie miękka ( al-dente 😉 ) . Na koniec dodajemy sok z cytryny, ewentualnie dosalamy  i odstawiamy do przestygnięcia  . Blaszkę do pieczenia skrapiamy olejem ,polewamy 1 szklanką wody  , układamy na niej paprykę i każda połówkę dokładnie wypełniamy farszem , okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 150 C na około 30-40 minut . Po tym czasie odkrywamy paprykę , układamy na wierzchu po plasterku sera camembert i zapiekamy do momentu aż ser się rozpłynie . Gotowe . Papryka to świetna przystawka , danie samodzielne , a także kolacja ..lekkie i pyszne  o ciekawym aromacie … Smacznego 😉

IMG_0594 (640x427)papryka nadziewana

 

 

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *