Paprykowo majonezowe , pieczone udka

Rate this post

Paprykowo majonezowe , pieczone udka

Udka z kurczaka , to chyba najsmaczniejsza część kuraka , bynajmniej według moich chłopaków . Uwielbiają je praktycznie pod każdą postacią , pieczone, smażone, duszone , a nawet gotowane . Czasami jednak powiewa nudą , nawet od tak wspaniałego kąska . Ciekawym rozwiązaniem jest marynata z majonezu i mielonej papryki , pyszna lekko pikantna i chrupiąca. Majonez może nie najzdrowszy ale na pewno bardzo smaczny , mięsu nadaje soczystość i delikatność , pozostawia fajny smaczek…Polecam , nie ma jak majonezowy kurczaczek .

paprykowo majonezowe udka

Składniki:

  • 4 uda kurczaka , tak zwane L
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżeczki mielonej ,papryki słodkiej
  • szczypta papryki mielonej ostrej ( wg.uznania -tyle żeby nas nie spopieliło 😉 )
  • sól do smaku

IMG_4936

Udka myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy , odstawiamy na godzinę – dwie . Po tym czasie , posypujemy uda papryka mieloną , słodką i ostrą ( łyżeczka słodkiej na udo ) , a następnie nacieramy obficie i grubo majonezem ( łyżka , czubata-konkretna na jeden kawałek mięsa ) . Układamy na blaszce do pieczenia ( nie trzeba smarować żadnym tłuszczem , majonez się wytopi i to wystarczy 😉 )  i pieczemy w temperaturze 160 C , około 40 -50 minut , w zależności od wielkości ud. W momencie kiedy będą już pięknie zrumienione , czerwone od papryki , która ” wyjdzie ” w trakcie pieczenia , można już wyjmować i serwować  😉 Smacznego 😉

IMG_4939

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *