Pasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą
Wiosenne śniadanie, nie może obyć się bez pasty jajecznej , ze świeżą rzeżuchą . Dzieci chętnie zaangażują się w przygotowanie tak prostej potrawy , mój młodszy syn jest po prostu mistrzem past jajecznych .. Ciut trzeba go ograniczać jeśli chodzi o fantazję przyprawiania , bo ona nie zna granic i zielona herbata , jego zdaniem może być tak samo dobra jak szczypiorek 😉 No raczej nie podejmę takiego wyzwania , zdecydowanie na razie skupię się na rzeżusze 😉 Rzeżucha jest banalnie prosta w hodowli z nasion , można ją bez problemu uprawiać na spodku z mokrą watą i cieszyć się świeżymi listkami już po około 5-7 dni . Koszt żaden , a pożytek wielki , bo to bardzo zdrowa i wartościowa malutka roślinka , która pomoże nam w zdrowiu przetrwać okres wczesnowiosenny 😉 Doskonale przechowuje się w zamkniętym pojemniku w lodówce nawet 3 dni.
Składniki :
- 7-8 jajek
- 1,5 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majonezu – koniecznie gęstego
- sól , pieprz do smaku
- szczypta cukru ( mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki )
- garść świeżej rzeżuchy
Jajka gotujemy na twardo , studzimy i dokładnie obieramy ze skorupek . Podczas gotowania warto posolić wodę , wtedy jajka łatwiej pozwolą się rozebrać 😉 Gołe jajka , wkładamy do miseczki i lekko rozgniatamy widelcem , dodajemy do nich majonez , chrzan , sól , pieprz i szczyptę cukru , całość blendujemy na gładką pastę . Na koniec dodajemy rzeżuchę , lekko mieszamy , a resztą posypujemy wierzch. Gotowe . Pasta jest lekko pikantna , aromatyczna i przepyszna. Smacznego !