Pieczarkowe risotto

Pieczarkowe risotto

Grzybów w tym roku jak na lekarstwo , a w zasadzie wcale więc , nie ma nadziei na risotto ze świeżymi borowikami , czy kurkami , które tak kocha moja rodzinka. W ramach zamiennika użyłam więc pieczarek , nie jest to, to samo co grzyby leśne , ale smakuje znakomicie , choć zupełnie inaczej. Risotto to jedna z tych nieśmiertelnych potraw , z uwagi na swoją prostotę no i oczywiście smak . Można serwować je solo , bądź wzbogacić o mięsne , czy warzywne towarzystwo , wszystko uchodzi i pasuje .Polecam , warto 🙂

Składniki :
  • 1,5 szklanki ,ryżu do risotto ( okrągły typ arborio )
  • 8-9 pieczarek
  • 1 dość duża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki, białego wina półwytrawnego
  • 2 łyżki parmezanu lub pecorino
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka masła

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej , posiekaną drobniutko cebulkę,wyciśnięty praską czosnek  i pieczarki . Jak wszystko się zrumieni , dodajemy miód , ryż , sól do smaku i przesmażamy około 2 minut . Po tym czasie, podlewamy winem i dusimy na małym ogniu , ciągle mieszając.



Gotujemy do momentu , aż ryż będzie miękki , ale nie rozgotowany , gdyby wino zbytnio odparowało można podlać odrobinę wody , ważne ,żeby gotowe risotto nie pływało , ale też nie było suche . No i tu musicie zaufać trochę , swojemu wyczuciu , bo nie da się tego aptecznie opisać 😉  Na koniec do gorącego risotta dodajemy parmezan,masło i pieprz  , energicznie mieszamy , aż wszystko  się rozpuści i połączy ze sobą . Gorące wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem , gotowe . Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *