Pieczarkowe zrazy z szynki , pyszny obiad
Szynka , to trudne i nie wdzięczne mięcho . Potrafi być krucha i soczysta , ale potrafi też być sucha i wiórowatą . Zrazy z tego kawałka mięsa są świetnym pomysłem . Pieczarkowe nadzienie jest dopełnieniem ekstrawagancji jakiej się dopuścicie jeśli zrobicie to danie 😉 Profanacja ,przecież zraz jest wołowy .. powiedzą zagorzali tradycjonaliści .. Cóż , lubię prowokować więc zaszalejmy .. w kuchni i zróbmy wieprzowe zrazy pieczarkowe 😉 Mniam.. nie odetnę sobie ucha jak Van Gogh , ale kocham ekstrawagancję kuchenną 😉
składniki na 3 osoby :
- 6 małych plastrów szynki wieprzowej ( około 0,5 kg )
- 8-9 pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól , pieprz do smaku
Plastry szynki rozklepujemy cieniutko . Pieczarki ,cebulę i czosnek wyciśnięty praską , podsmażamy na złoto . Doprawiamy pieprzem , solą , kolendrą i gałką muszkatołową . Każdy plaster szynki nadziewamy mieszanką , zwijamy w zrazy . Można obwiązać ja tego nie robię , jeśli są cienko rozklepane , same się zakleją 😉 Każdego zraza , obsmażamy na patelni na złoty kolor , powoli na niezbyt dużym ogniu . Przekręcając na każda stronę dość często ,żeby się równo smażyły . Proces przeprowadzamy tak długo , aż będą gotowe , czyli około 15 -20 minut . Gotowe , serwujemy na gorąco , najlepiej z kasza lub pure ziemniaczanym , można też dodać jakiś sos… itd .. 😉 Smacznego !