Pieczona golonka w kapuście do słoika na wyjazdy bez lodówki
Pieczona golonka w słoiku z kiszoną kapustką, to idealny posiłek jaki można ze sobą zabrać na wyjazd. Prosta w przygotowaniu, smaczna i do tego dzięki sterylizacji w szybkowarze można ją trzymać bez lodówki. Taki posiłek nie dość, że praktyczny bo wystarczy go włożyć do torby czy bagażnika, to dodatkowo świetnie urozmaici jadłospis. Może nie najszybszy przepis ale czy to o szybkość chodzi w daniach na wyjazdy ? No nie ja stawiam na smak 😉 Pieczona golonka z kiszoną kapustą jest świetna na zimno i na gorąco. Polecam wszystkim, którzy znoszą niewygody życia poza domem.. 😉
składniki na około 7-8 słoików o pojemności 300ml :
mięso:
- 2 duże golonki tylne
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 łyżki maggi
- 2 łyżki miodu
- 4łyżki słodkiej musztardy miodowej
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- sól, pieprz czarny do smaku
kapusta:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 2-3 średniej wielkości marchewki
- 1 dość duża cebula
- 3 łyżki maggi w płynie
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz czarny do smaku
dodatkowo:
- 7-8 kulek ziela angielskiego
- 7-8 listków laurowych, małych
Golonki oczyść z niepotrzebnych elementów takich jak włoski itp. „przyjemności” 😉 Delikatnie ponacinaj skórę w niektórych miejscach. Przyprawy z listy mięso, razem z wyciśniętym praską czosnkiem, miodem i maggi wymieszaj w miseczce do uzyskania pasty. Natrzyj marynatą mięso. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj. Kapustę kiszoną wyłóż do miski, dodaj cebulę, marchew i pozostałe składniki z listy „kapusta”.
Wymieszaj i wyłóż na dno w brytfance. Na wierzchu ułóż golonki. Nakryj pokrywą i zapiekaj około 2 godziny w temperaturze 160C z termoobiegiem. Po upływie tego czasu, zdejmij pokrywę brytfanki. Zwiększ temperaturę do 180C i piecz już bez przykrycia jeszcze około 40 minut. Tak żeby golonki się przyrumieniły. Wyjmij z piekarnika i pozwól potrawie przestygnąć. Następnie do każdego słoika wrzuć po jednym małym listku laurowym i kulce ziela angielskiego. Z golonki usuń kości. Podziel ją na części.
Kolejno układaj w słoikach kapustę, następnie kawałki golonki. Na koniec zlej powstały po pieczeniu sok i także rozlej go do słoików. Zakręć, wstaw do szybkowaru i zalej wodą. Tak aby się całkowicie zanurzyły. Od momentu kiedy zawór się zamknie, sterylizuj słoiki z golonką 45 minut. Dotyczy to pojemności 300 ml, przy większych musisz czas wydłużyć do 60 minut. Tak przygotowane pieczone golonki w kapuście, spokojnie zniosą wszystkie wyjazdy bez lodówki. Trwałość to około 24 miesięcy, pod warunkiem przechowywania bez narażania na światło. Polecam mięsko jest pyszne, wręcz rozpływające się, a kapustka która wciągnie wszystko co najlepsze… poezja.. 😉 Smacznego!