Pieczone ,nadziewane warzywami ziemniaczki

Rate this post

Pieczone , nadziewane warzywami ziemniaczki

Super potrawa, na każdy moment i apetyt . Smakują wyśmienicie ,a do tego są bardzo proste w wykonaniu i zostawiają miejsce na inwencję własną . Można podać do schabowego zamiast klasycznych z wody , zawsze to jakoś ciekawiej 😉

DSC_9307 (640x426)

Składniki na 4 porcje :

4 średniej wielkości ziemniaki                                                                                                               1 malutka cienka cukinia                                                                                                                      1 cebula średniej wielkości ( czerwona wygląda ładniej ,miałam tylko białą )                                   4 plasterki masła                                                                                                                                   1 łyżeczka ziół dalmatyńskich i czosnku granulowanego                                                                  sól , pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy szczoteczką , nie obieramy , tylko nacinamy w poprzek tak, żeby wytworzyć wachlarzyk ( widoczne na zdjęciu ) .



DSC_9300 (640x426)

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką , cebule obieramy i także kroimy w plasterki , tak przygotowanymi warzywami przekładamy nacięcia w ziemniaku , wedle własnej inwencji .

DSC_9303 (640x426)

Gotowego ziemniaczka układamy na folii aluminiowej , posypujemy ziołami  , czosnkiem solą , układamy na wierzchu kawałek masła i zamykamy folię . Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 C , na około 30 minut , po tym czasie odkrywamy lekko folię i zostawiamy jeszcze na 6-9 minut , żeby ziemniaczki mogły się apetycznie przypiec . Przed podaniem , posypujemy pieprzem . Świetnie smakują z sosem serowym -polecam 😉

DSC_9305 (640x426)

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pieczone ,nadziewane warzywami ziemniaczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *