Pieczone , nadziewane warzywami ziemniaczki
Super potrawa, na każdy moment i apetyt . Smakują wyśmienicie ,a do tego są bardzo proste w wykonaniu i zostawiają miejsce na inwencję własną . Można podać do schabowego zamiast klasycznych z wody , zawsze to jakoś ciekawiej 😉
Składniki na 4 porcje :
4 średniej wielkości ziemniaki 1 malutka cienka cukinia 1 cebula średniej wielkości ( czerwona wygląda ładniej ,miałam tylko białą ) 4 plasterki masła 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich i czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy szczoteczką , nie obieramy , tylko nacinamy w poprzek tak, żeby wytworzyć wachlarzyk ( widoczne na zdjęciu ) .
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki razem ze skórką , cebule obieramy i także kroimy w plasterki , tak przygotowanymi warzywami przekładamy nacięcia w ziemniaku , wedle własnej inwencji .
Gotowego ziemniaczka układamy na folii aluminiowej , posypujemy ziołami , czosnkiem solą , układamy na wierzchu kawałek masła i zamykamy folię . Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 150 C , na około 30 minut , po tym czasie odkrywamy lekko folię i zostawiamy jeszcze na 6-9 minut , żeby ziemniaczki mogły się apetycznie przypiec . Przed podaniem , posypujemy pieprzem . Świetnie smakują z sosem serowym -polecam 😉
Świetne ziemniaczki, wyglądają super pysznie 🙂 zabieram sobie przepis i zrobię takie 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂