Pieczone żeberka Korsarza
Pieczone żeberka są zawsze genialne . Ja uwielbiam tą część mięsa wieprzowego najbardziej ze wszystkiego 😉 Moje chłopaki także nie gardzą , a już szczególnie jeśli jest do nich jakiś ciekawy sos . Poniższy przepis jest moim wytworem . Uwielbiam bawić się w kuchni różnymi przyprawami i składnikami . A jeszcze bardziej lubię gdy efekt tej zabawy powoduje zachwyt domowników 😉 Nie ma nic przyjemniejszego dla gotującej mamy niż puste talerze po obiedzie 😉 Potrawa jest całkowicie niekłopotliwa , wyśmienita w smaku i prosta w wykonaniu .
Składniki na 3-4 osoby :
-
- 1 kg żeberek ekstra mięsnych
- 4 dość duże cebule
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki ostrej papryki
- 2 łyżki ketchupu dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka mąki kartoflanej rozrobionej z wodą do zagęszczenia
- dodatkowo : woreczek do pieczenia
Żeberka myjemy , nie kroimy , solimy do smaku , nacieramy olejem , miodem , papryką i ketchupem . Cebule i czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki , solimy . Czosnek możecie zostawić w całych ząbkach i tak będzie blendowany po upieczeniu . Wkładamy wszystko do woreczka do pieczenia ,żeberka układając na wierzchu , mięsną stroną do góry. Wlewamy na spód szklankę wody . Woreczek zawiązujemy i wkładamy do nagrzanego do 160 C piekarnika i pieczemy około 1,5 -2 godzin . Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika , ostrożnie otwieramy woreczek . Żeberka układamy na desce do krojenia , a resztę zawartości woreczka przelewamy do rondelka . Jeśli wywaru jest mało , dolewamy trochę wody . Blendujemy na gładki sos wywar razem z cebulą , pieczonym czosnkiem ,ewentualnie doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku . Żeberka kroimy w paski , układamy na talerzach i obficie polewamy sosem . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !