Pieczone ziemniaki z tymiankiem i ziołowym pieprzem
Kiedy na obiad planujemy golonko lub pieczeń , dobrym dodatkiem mogą się stać pieczone ziemniaczki z ziołowym pieprzem …chrupiące i złociste . Podane jako samodzielne danie , też się wybronią ,moi chłopcy uwielbiają je z sosem czosnkowym i nic więcej do nich być już nie musi … 😉 Wykonanie nie przysparza kłopotów , a składników jest niewiele , tak jak i przypraw , więc do dzieła … zróbmy coś pysznego w zasadzie z niczego 😉
Składniki na 3-4 osoby :
- 6 ziemniaków
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól do smaku
- olej do pieczenia
Ziemniaki obieramy , jeśli są duże to przekrawamy na pół i gotujemy około 6 minut ( od zagotowania ) w osolonej wodzie . Nie mają być ugotowane , tylko podgotowane . Studzimy na sitku . Po wystygnięciu kroimy w półksiężyce lub inaczej jeśli ktoś woli 😉
Wykładamy na blaszkę do pieczenia i posypujemy przyprawami , solą i pieprzem , następnie mieszamy , obracając ziemniaki ręką lub łyżką , żeby całkowicie pokryły się ziołami . Wsuwamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 C przez około 15-20 minut ( jak będą złociste – piekarnik można wyłączyć , jeśli jeszcze nie będą , to należy potrzymać tak długo , aż będą złociste 😉 ) Wykładamy na talerze i dekorujemy posiekanymi liśćmi selera lub natką pietruszki , polecam selera , gdyż dodatkowo wzbogaca smak 😉
uwielbiam pieczone ziemniaczki i robię je bardzo często 🙂