Pieczony kurczak w słoikach , kuchnia na wyjazdy

4.8/5 - (135 votes)

Pieczony kurczak w słoikach , kuchnia na wyjazdy

Pieczony kurczak to zawsze trafione danie . Tym bardziej kiedy mój M . wyjeżdża do pracy przygotowuję mu na kilka pierwszych dni , szybkie dania ratunkowe , a to właśnie jedno z jego ulubionych . Prosty przepis , może nieco przerazić co niektórych z Was zawartością tłuszczu , ale mięso go nie chłonie . Jest  w nim zabezpieczone przed zepsuciem , czy wysychaniem 😉 Sposób stary jak świat , jeszcze moja babcia praktykowała przechowywanie mięsa w smalcu . Co prawda wieprzowego po świniobiciu , ale drobiowe też można z powodzeniem tak potraktować . Po odgrzaniu, najlepiej na patelni lub w piekarniku , kurczak jest jak świeżo upieczony . Delikatny , soczysty i pyszny 😉 Tak przygotowane danie można przechowywać w lodówce około 2 miesięcy i używać kiedy zajdzie potrzeba lub zabrać ze sobą do pracy , czy na narty 😉  . 

Składniki na 2 słoiki 0,5 l  :

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 2 skrzydełka
  • 1 łyżka wędzonej , słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki łagodnego curry
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól do smaku
  • smalec kurzy około 1 słoik 0,5 l lub dwie kostki smalcu wieprzowego

Ćwiartki i skrzydełka płukamy , dokładnie oczyszczamy z pozostałości piór i nadmiaru tłuszczu . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Nacieramy papryką wędzoną , ostrą , czosnkiem , curry , brązowym cukrem i solą do smaku . Odstawiamy na dwie godziny . Po tym czasie wykładamy na blaszkę do pieczenia wysmarowaną  smalcem . Na każdym kawałku mięsa także umieszczamy trochę smalcu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z termoobiegiem , grzałka górna i dolna . Pieczemy około 30-40 minut w zależności od wielkości ćwiartek . Jak kurczak jest  apetycznie , zrumieniony jak na zdjęciu , jest gotowy 😉  Do wyparzonych słoików wkładamy po jednej ćwiartce i jednym skrzydełku .



Na blaszce na której piekło się mięso roztapiamy smalec i gorący wlewamy do słoików z kurczakiem . Mięso powinno być przykryte . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Wystudzone słoiki wkładamy do lodówki i gotowe . Można je przechowywać do dwóch miesięcy . Wystarczy taki słoik wyjąć , wstawić do mikrofalówki i gotowe . Można też odsmażyć na patelni lub w piekarniku 😉 Jeśli chcecie się pozbyć tłuszczu , po odgrzaniu , można mięso odsączyć z jego nadmiaru ,kładąc je na papierowym ręczniku . Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

4 thoughts on “Pieczony kurczak w słoikach , kuchnia na wyjazdy”

    1. Może być tylko skraca on czas przydatności do spożycia, gdyż łatwiej jełczeje, ale jeśli słoiki nie mają stać dłużej niż miesiąc to ok 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *