Pieprzowe , czosnkowe, ogórki kanapkowe
Kolejny przepis , na zimowe przetwory i wykorzystanie , tym razem wyrośniętych ogórków . Dość pikantne, dzięki wyraźnej nucie czarnego pieprzu i bardzo aromatyczne z powodu sporego ładunku czosnku . Generalnie czadowe kawałki na kanapki , koreczki i inne przekąseczki 😉
Składniki na około 5 słoików 0,5 l :
- 2 kg dużych , ale jeszcze zielonych ,ogórków
- 3 małe główki czosnku
- 4-5 łyżeczek ziaren pieprzu
- 4-5 łyżeczek gorczycy białej
- 4-5 kawałków chrzanu , około 2 cm na słoik
zalewa :
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki octu
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
Ogórki moczymy przez godzinę , lub dwie w zimnej wodzie , żeby nabrały jędrności . Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w cienkie, kanapkowe plastry ( jak na zdjęciu ) razem ze skórką . Do każdego, wyparzonego , słoika ,wsypujemy łyżeczkę ziaren pieprzu , dwa krążki z główki czosnku , pociętej w grube plastry razem z łupinami ( dają mega dużo aromatu ) .
Dokładamy chrzan , gorczycę , a następnie upychamy ogórki , dość ciasno , ale nie z przesadą 😉 Składniki na zalewę zagotowujemy razem i odstawiamy do wystygnięcia . Zimną zalewą , zalewamy ogórki i zakręcamy słoiki . Pasteryzujemy około 5- 7 minut , od zagotowania . Wyjmujemy z wrzątku i odstawiamy dnem do góry . Potem już tylko próba cierpliwości i po około dwóch tygodniach możemy zacząć dobierać się do zapasów 😉 Smacznego 😉