Pierś z kurczaka z Genui
Pierś z kurczaka z Genui , jest to po prostu filet z pysznym , zielonym pesto . Jak wszystkim wiadomo pesto pochodzi właśnie z tego rejony Włoch tak więc łatwo skojarzyć 😉 Mięso zapiekane w piekarniku w folii aluminiowej ,jest soczyste i zdrowe , a do tego niezwykle aromatyczne . Doskonały pomysł na obiad , kiedy pustka w głowie 😉 Zaserwowana na sosie paprykowym jest rewelacyjna .
Składniki na 4 osoby :
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
- mały słoik zielonego pesto
- 2 kulki sera mozzarella
- sól do smaku
sos :
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej śmietany kremówki 30 %
- sól , ostra papryka do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
Filety myjemy , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . W każdym z nacinając grubszej strony , robimy kieszonkę na mozzarellę . Umieszczamy w nacięciach połówki sera z odrobina pesto, dość mocno wpychając ,żeby nie wypłynął podczas pieczenia . Filety smarujemy obficie, zielonym pesto i zawijamy luźno w folię aluminiową . Wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy w temperaturze 180 C , przez około 15 – 20 minut w zależności od wielkości filetów .
Paprykę , cebulę i czosnek , obieramy . Czosnek wyciskamy praską , a pozostałe warzywa kroimy w paseczki . Podsmażamy na patelni na złoty kolor . Jak zmiękną , dodajemy pomidory z puszki , sól i ostrą paprykę do smaku. Dusimy do momentu, aż sos zacznie gęstnięć dzięki rozgotowanym pomidorom . Na koniec wlewamy dwie łyżki kremówki , mieszamy i wykładamy na talerze . Na wierzchu gęstego sosu układamy upieczone filety i serwujemy na gorąco 😉 Smacznego !