„Pikle koktajlowe” z cukinią i ogórkiem
Pikle koktajlowe , to doskonała mieszanka cukinii , ogórków , chilli i pomidorków koktajlowych w słodkawej marynacie . Idealna przekąska na imprezę i nie tylko . Fajnie, komponuje się także na kanapkach, czy nawet jako dodatek do grilla , obiadu , kolacji. Mnóstwo zastosowań , niewiele pracy , łatwość wykonania , no i smak , zdecydowanie stawiają ten przepis, na początku listy , ” the best zimą ” 😉
Składniki :
- 9-10 ogórków gruntowych
- 6-7 papryczek chilli , różnych
- około 20, pomidorków koktajlowych , nie przejrzałych – około 5-6 szt na słoik
- 2 – 3 okrągłe cukinie lub inne
- po 2 kawałeczki ,świeżego chrzanu na słoik
- 1 ząbek czosnku – na słoik
- 2 kulki ziela angielskiego , na słoik
- 6 kulek pieprzu , na słoik
- 1 łyżeczka, gorczycy białej na słoik
zalewa:
- 1,5 l wody
- 3 szklanki cukru
- 2,5 szklanki octu
- 2 łyżki , płaskie soli
- 5 cebul
Składniki na zalewę , umieszczamy w garnku , doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż cebula zmięknie . Odcedzamy zalewę od cebuli i odstawiamy do wystudzenia. Cebuli, już nie będziemy używać-oddała ,swoją słodycz i smak do zalewy . Cukinię i ogórki , kroimy w dowolne kształty , razem ze skórką , umieszczamy w słoikach . Pozostałe warzywa , układamy naprzemiennie z cukinią i ogórkami , aż do wyczerpania . Do każdego słoika , dokładamy ziele,pieprz,po dwa kawałki chrzanu , ząbek rozgniecionego czosnku i gorczycę . Zalewamy zimną zalewą . Pasteryzujemy około 3 minut od zagotowania . Gotowe , pikle mają trwałość nawet ponad dwa lata , ale u nas tak długo nigdy nie stoją . Ilość zalewy ,zwiększamy , proporcjonalnie pomnażając składniki , a nadmiar, można przechować w słoiku w lodówce i użyć później Smacznego !