Pizza serowa
Pizza u mnie w domu , to częsty gość na kolacji , szczególnie jeśli obiad był lekki lub wegetariański , to moi chłopcy domagają się swojej porcji kalorii 😉 Wyobraźcie sobie ,że jeden młody człowiek datowany na lat 15, potrafi wciągnąć całą pizzę większą od dużego talerza obiadowego , a mimo wszystko wygląda jak pagaj od kajaku ( dla tych co niewiedzą , pagaj to wiosło 😉 ) . Tak , są chudzi i wygłodzeni , no ale na wypadek , gdyby czytał to ktoś z opieki społecznej – składam oficjalne oświadczenie : ” nie głodzę swoich dzieci , tylko nie nadążam z wypiekiem pizzy ” 😉
Ciasto :
- 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg )
- 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru
Wierzch
- różne rodzaje sera żółtego ( użyłam gorgonzoli,mozzarelli tartej i chyba gołdy )
- przecier pomidorowy w kartoniku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 płaska łyżka oregano
Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut . Dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę pomidorową z wyciśniętym czosnkiem , cukrem , solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko ,że gruba warstwa sera spowoduje ,że będzie uciekał z pizzy przy jedzeniu 😉 Posypujemy oregano i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika – temperatura maksymalna jaką się da ustawić , u mnie jest to 250 C . Pieczemy około 10 minut . Pizza wychodzi lekko chrupiąca cieniutka i smaczna 😉
Jestem kupiona 😉 Uwielbiam pizzę!
własnie taka pizzę lubię najbardziej; posypuję jeszcze kukurydzą