Pizza z krewetkami i sosem czosnkowym
To oczywiście najbardziej znana włoska potrawa , która chyba jako pierwsza kojarzy się nam z tym krajem . Przepis na ciasto dostałam , a raczej podpatrzyłam u mojej cioci ,która wyszła za mąż za Włocha i podprowadziła go swojej włoskiej teściowej. jakieś trzydzieści lat temu . Nie mam pojęcia czy ta babina jeszcze dycha , ale jej przepis w mojej kuchni jest nieśmiertelny i zmienia się tylko to, co ląduje na wierzchu w zależności od trendów żywieniowych moich dzieci 😉
Ciasto :
0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody pół szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru
farsz :
150 g krewetek koktajlowych mrożonych , 30 dk sera żółtego pół średniej cebulki białej 1 sztuka dużego pomidora w typie pasta 2 łyżki majonezu , 1 łyżka ketchupu ostrego , pół papryczki pepperoni-zielonej 2 ząbki czosnku -duże , oregano do posypania ,sól do smaku
Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i ugniatamy na jednolita masę , tak długo ,aż zacznie samo odchodzić od rąk ( przestanie się kleić ) musi mieć sprężystą miękką konsystencję , jeśli jest twardawe dodajemy więcej wody i wyrabiamy ponownie . Porcję dzielimy na dwie kulki ( wyjdą nam dwie pizze średniej wielkości na cienkim cieście ) . Jedną z kulek rozpłaszczamy na przesmarowanej oliwą blaszce do pieczenia ,jak najcieniej się da -tak ,żeby było widać przysłowiową Warszawę 😉 tylko same brzegi zostawiamy troszkę grubsze . Nastawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę jaką się da mój ma wesołe 250 C i czekamy aż się do niej nagrzeje , w między czasie przygotujemy krewetki i sos . W miseczce rozprowadzamy majonez z wyciśniętymi ząbkami czosnku dodając parę kropli oliwy z oliwek ,sól do smaku i ketchup -tym sosem smarujemy spód do pizzy tak aby nie zabrudzić brzegów bo się sos brzydko później na nich przypali . Posypujemy startym serem . Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i pomidora ( wcześniej obieramy go ze skórki i również kroimy ) solimy do smaku i blanszujemy, aż cebulka zmięknie , dodajemy krewetki i jeszcze chwilkę przesmażamy ( krótko ,mogą być surowe -dojdą w piekarniku na pizzy ) Całość wykładamy na ser i wsuwamy do nagrzanego na maksa piekarnika na około 8-10 minut , podglądając czy brzeg się rumieni . To wszystko -smacznego 😉
Ale kusisz :))