Pizza z krewetkami i sosem czosnkowym

Rate this post

Pizza z krewetkami i sosem czosnkowym 

To oczywiście najbardziej znana włoska potrawa , która chyba jako pierwsza kojarzy się nam z tym krajem . Przepis na ciasto dostałam , a raczej podpatrzyłam u mojej cioci ,która wyszła za mąż za Włocha i podprowadziła go swojej włoskiej teściowej.  jakieś trzydzieści lat temu . Nie mam pojęcia czy ta babina jeszcze dycha , ale jej przepis w mojej kuchni jest nieśmiertelny i zmienia się tylko to, co ląduje na wierzchu w zależności od trendów żywieniowych moich dzieci 😉

IMG_9177 (640x427)

Ciasto :

0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg )                                                                                                                 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody                                                               pół szklanki oliwy z oliwek                                                                                                                         1 szklanka wody , szczypta soli i cukru

farsz :

150 g krewetek koktajlowych mrożonych  ,                                                                                           30 dk sera żółtego                                                                                                                                    pół średniej cebulki białej                                                                                                                         1 sztuka dużego pomidora w typie pasta                                                                                                2 łyżki majonezu , 1 łyżka ketchupu ostrego , pół papryczki pepperoni-zielonej                               2 ząbki czosnku -duże , oregano do posypania ,sól do smaku

IMG_9168 (640x427)

Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i ugniatamy na jednolita masę , tak długo ,aż zacznie samo odchodzić od rąk ( przestanie się kleić ) musi mieć sprężystą miękką konsystencję , jeśli jest twardawe dodajemy więcej wody i wyrabiamy ponownie . Porcję dzielimy na dwie kulki ( wyjdą nam dwie pizze średniej wielkości na cienkim cieście )  . Jedną z kulek rozpłaszczamy na przesmarowanej oliwą blaszce do pieczenia ,jak najcieniej się da -tak ,żeby było widać przysłowiową Warszawę 😉   tylko same brzegi zostawiamy troszkę grubsze . Nastawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę jaką się da mój ma wesołe 250 C i czekamy aż się do niej nagrzeje , w między czasie przygotujemy krewetki  i sos . W miseczce rozprowadzamy majonez z wyciśniętymi ząbkami czosnku dodając parę kropli oliwy z oliwek ,sól do smaku i ketchup -tym sosem smarujemy spód do pizzy tak aby nie zabrudzić brzegów bo się sos brzydko później na nich przypali . Posypujemy startym serem . Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę ,wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i pomidora ( wcześniej obieramy go ze skórki i również kroimy ) solimy do smaku i blanszujemy, aż cebulka zmięknie , dodajemy krewetki i jeszcze chwilkę przesmażamy ( krótko ,mogą być surowe -dojdą w piekarniku na pizzy )  Całość wykładamy na ser i wsuwamy do nagrzanego na maksa piekarnika na około 8-10 minut , podglądając czy brzeg się rumieni . To wszystko -smacznego 😉

IMG_9006 (640x427)

 

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Pizza z krewetkami i sosem czosnkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *