Pizza z owocami morza

Pizza z owocami morza 

Kolejna pizza , także na cienkim cieście . Moi chłopcy są nie ubłagani i ciągle skazują mnie na pieczenie pizzy , ciekawe czy jest jakieś stowarzyszenie praw matek , które broni je przed pizzowym wyzyskiem ? No ale fakt , spada mi z karku kombinowanie co na obiad , bo pizzę łatwiej uklecić . Żeby nie było , na takie ekscesy pozwalam dwa razy w tygodniu , potem już normalnie po polsku..bulwy 😉 Co tam , czasem trzeba pożyć jak włoska rodzina 😉 

pizza z owocami morza

ciasto :

wierzch :

  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza – około 200g
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 papryczka chilli świeża
  • 1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • tarty ser żółty
  • siekana natka kolendry

IMG_3592IMG_3593

Składniki na ciasto wygniatamy , wyrabiając na gładkie ciasto , które musi nam samo odchodzić od rąk . Taki proces trwa około 15 minut , a więc niezbyt krótko ,  ja używam Kubomatu -czyli starszego syna do wyrabiania ciasta , nie ma nic lepszego 😉 Gotowe ciasto dzielimy na dwie części ( będą z niego dwie pizze ) . Na wysmarowanej oliwą blaszce cieniutko rozprowadzamy palcami ciasto , zostawiając nieco grubsze brzegi . Owoce morza rozmrażamy , wykładamy na sitko i zlewamy wrzątkiem -sparzamy , pozostawiamy do odcieknięcia . W miseczce , mieszamy jogurt , majonez, czosnek , zioła dalmatyńskie , ketchup i tą pastą smarujemy spód do pizzy . Solimy , prószymy serem i układamy na wierzchu owoce morza , razem z pokrojoną papryczką chilli . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 C -pizza musi być wstawiona do już gorącego piekarnika . Pieczemy około 10 minut bez termoobiegu . Po wyjęciu posypujemy posiekaną kolendrą . Smacznego 😉

IMG_3594IMG_3595

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *