Pizza z szynka konserwową i serem
Klasyka , najpopularniejsza bo zawiera proste składniki , jedyna odkrywcza rzecz w tym przepisie to fakt, iż starta szynka konserwowa nie wysycha i jest delikatniejsza . Całość nabiera silniejszego aromatu , a plastry nie zjeżdżają razem z serem na dywan , bo ich nie ma 😉 Świetna alternatywa na dziecięce przyjęcia .
Ciasto :
0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody pół szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru
Farsz :
1 opakowanie szynki konserwowej lub mały blok mielonki ( około 300 dag ) 1 kartonik koncentratu pomidorowego , 1 ząbek czosnku wyciśnięty praską , szczypta soli i cukru do smaku , oregano do poprószenia 30 dag sera żółtego
Wszystkie składniki na ciasto pakujemy do jednej miski i ugniatamy na gładka masę , taką która odchodzi nam od ręki i nie klei się między palcami . Dzielimy ciasto na dwie części . Jedną rozprowadzamy cieniutko na wysmarowanej oliwą blaszce , grubsze pozostawiając tylko brzegi . W misce mieszamy koncentrat z czosnkiem,cukrem i solą -rozprowadzamy po przygotowanym spodzie . Na tarce o grubych oczkach, ścieramy ser i szynkę lub mielonkę . Na warstwie sosu układamy najpierw ser ,potem szynkę a na koniec posypujemy oregano . Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury -u mnie jest to 250 C i dopiero po osiągnięciu tej temperatury wsuwamy do niego pizzę -pieczemy około 8-10 minut , obserwując czy brzegi nie zaczynają się przypalać . Gotowe 😉