M艂oda kapusta pieczona z boczkiem, pyszna

5/5 - (1 vote)

M艂oda kapusta pieczona z boczkiem, pyszna

M艂oda kapusta ju偶 jest do zdobycia w niekt贸rych sklepach, tak wi臋c 偶al nie skorzysta膰 馃槈 Dlatego te偶, postanowi艂em si臋 podzieli膰 z Wami tym pysznym i prostym patentem. Oczywi艣cie taka z w艂asnego ogr贸dka jest znacznie lepsza ale trzeba na ni膮 jeszcze troszk臋 poczeka膰. Tak wi臋c w zwi膮zku z tym, 偶e moje sadzonki dopiero pow臋drowa艂y na grz膮dk臋. Postanowi艂em posi艂kowa膰 si臋 kupn膮. Przepis jest prosty i jak wszystko co nie prze艂adowane i zbytnio nie udziwnione, zaskakuj膮co smakowity 馃槈 Zach臋cam do wypr贸bowania, szczeg贸lnie, kiedy nie masz czasu na skomplikowane dania lub szukasz czego艣 lekkiego na obiad 馃槈

sk艂adniki :

dresing:

  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 2 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶ka miodu
  • 1 艂y偶eczka cytryny
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka musztardy miodowej
  • bia艂y pieprz i s贸l do smaku



Kapust臋 przekr贸j na cztery cz臋艣ci. Sk艂adniki na dresing zmieszaj ze sob膮, dodaj膮c wyci艣ni臋ty prask膮 czosnek. Ka偶d膮 cz臋艣膰 kapusty posmaruj obficie dresingiem. Tak aby wp艂yn膮艂 troch臋 pomi臋dzy li艣cie. U艂贸偶 na foli do pieczenia lub na blaszce z nieprzywieralnym dnem. Na wierzchu kapusty pouk艂adaj kawa艂eczki boczku. Mog膮 by膰 wi臋ksze jak u mnie. Lub tak zwane 艂uskane,聽 czyli mniejsze. To ju偶 kwestia indywidualnych upodoba艅 馃槈

Wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika. Zapiekaj oko艂o 15-20 minut z termoobiegiem. Przy w艂膮czonych grza艂kach g贸ra i d贸艂 馃槈 . W zale偶no艣ci od wielko艣ci kapusty. Ma by膰 mi臋kka ale nie rozciapana 馃槈 . Serwuj na gor膮co sam膮 lub jako dodatek do da艅 mi臋snych 馃槈 M艂oda kapusta pieczona z boczkiem to 艣wietny spos贸b na lekki, wiosenny obiad. Sprawdzi si臋 zawsze i wsz臋dzie, nawet jako dodatek do grilla 馃槈聽 Smacznego!

Odwied藕 nas tak偶e tu:

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *