Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną
Pyszny placek ziemniaczany z szarpaną wieprzowiną na styl amerykański. Czy w Ameryce go znają ..hm.. pewnie tak jak Grecy znają rybę po grecku, a Węgrzy placek po węgiersku 😉 Nie to jednak najważniejsze, tylko fakt, że ta potrawa jest dość szybka w wykonaniu-nie licząc czasu pieczenia łopatki 😉 Prosta i mega pyszna, naprawdę polecam na codzienny obiad. Mięso można przygotować wcześniej więc danie oferuje sporo możliwości, ułatwienia sobie życia 😉
składniki dla około 5 osób:
mięso:
- 0,5kg łopatki wieprzowej
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- pół szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej i około 4-5 łyżek wody do zgęszczenia sosu
warzywa:
- 1 papryka czerwona -średniej wielkości
- 1 papryka żółta -średniej wielkości
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
placki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
sos serowy:
- jedno opakowanie serka topionego w plastrach o smaku cheddar ( dowolny Hochland, Lactima itp)
- 3 łyżki śmietany kremówki 30% lub mleka
- 1 łyżeczka masła
dodatkowo:
- woreczki do pieczenia lub rękaw
Najpierw musisz przygotować łopatkę. Wszystkie przyprawy z listy „mięso” wymieszaj z ketchupem i olejem. Miksturą natrzyj łopatkę i włóż do rękawa do pieczenia lub woreczka. Wlej pół szklanki wody. Wstaw do piekarnika ustawionego na 160 C i piecz około 2 godzin. Wyjmij z woreczka, sos który wytrącił się podczas pieczenia przelej do rondelka. Wieprzowinę poszarp widelcem, a sos zagęść mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Jeśli trzeba to dopraw sos jeszcze do smaku. Przelej do mięsa i wymieszaj.
Paprykę, cebulę i czosnek z listy warzywa obierz i pokrój w piórka. Czosnek wyciśnij praską. Dopraw do smaku i podsmaż krótko na patelni, tyle żeby warzywa zmiękły. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop cytryną i wymieszaj żeby nie ściemniały. Z cebulą postąp tak samo jak z ziemniakami.
Do masy warzywnej dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszaj, na patelni formuj duże- mniej więcej jak talerzyk śniadaniowy -ale cienkie placki. Smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu na talerz połóż jeden placek. Na nim rozłóż porcję szarpanej wieprzowiny, warstwę warzyw i przykryj drugim plackiem. Do małego garnka włóż wszystkie składniki z listy „sos serowy” i mieszając doprowadź do ich połączenia.
Sos nie musi się zagotować wystarczy że się rozpuści 😉 Polej placki i gotowe 😉 Placki ziemniaczane po amerykańsku serwuj na gorąco. Najlepiej posypane kolendrą, szczypiorkiem lub prażoną cebulką 😉 Są proste, syte i pyszne.. niestety nie są fit ale co tam raz się żyje.. 😉 Smacznego!
wreszcie cos bez gulaszu.Pysznie sie zapowiada