Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną

5/5 - (6 votes)

Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną

Pyszny placek ziemniaczany z szarpaną wieprzowiną na styl amerykański. Czy w Ameryce go znają ..hm.. pewnie tak jak Grecy znają rybę po grecku, a Węgrzy placek po węgiersku 😉 Nie to jednak najważniejsze, tylko fakt, że ta potrawa jest dość szybka w wykonaniu-nie licząc czasu pieczenia łopatki 😉 Prosta i mega pyszna, naprawdę polecam na codzienny obiad. Mięso można przygotować wcześniej więc danie oferuje sporo możliwości, ułatwienia sobie życia 😉

składniki dla około 5 osób:

mięso:

  • 0,5kg  łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej i około 4-5 łyżek wody do zgęszczenia sosu

warzywa:

  • 1 papryka czerwona -średniej wielkości
  • 1 papryka żółta -średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

placki:

sos serowy:

  • jedno opakowanie serka topionego w plastrach o smaku cheddar ( dowolny Hochland, Lactima itp)
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30% lub mleka
  • 1 łyżeczka masła

dodatkowo:

  • woreczki do pieczenia lub rękaw




Najpierw musisz przygotować łopatkę. Wszystkie przyprawy z listy „mięso” wymieszaj z ketchupem i olejem. Miksturą natrzyj łopatkę i włóż do rękawa do pieczenia lub woreczka. Wlej pół szklanki wody. Wstaw do piekarnika ustawionego na 160 C i piecz około 2 godzin. Wyjmij z woreczka, sos który wytrącił się podczas pieczenia przelej do rondelka. Wieprzowinę poszarp widelcem, a sos zagęść mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji. Jeśli trzeba to dopraw sos jeszcze do smaku. Przelej do mięsa i wymieszaj.

pomysł na obiadpyszny posiłek

Paprykę, cebulę i czosnek z listy warzywa obierz i pokrój w piórka. Czosnek wyciśnij praską. Dopraw do smaku i podsmaż krótko na patelni, tyle żeby warzywa zmiękły. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop cytryną i wymieszaj żeby nie ściemniały. Z cebulą postąp tak samo jak z ziemniakami.

placek ziemniaczany do potrawy po amerykańskupyszne jedzenie

Do masy warzywnej dodaj mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszaj, na patelni formuj duże- mniej więcej jak talerzyk śniadaniowy -ale cienkie placki. Smaż na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu na talerz połóż jeden placek. Na nim rozłóż porcję szarpanej wieprzowiny, warstwę warzyw i przykryj drugim plackiem. Do małego garnka włóż wszystkie składniki z listy „sos serowy” i mieszając doprowadź do ich połączenia.

pomysł na szybki i pyszny obiadproces składania placka po amerykańsku

Sos nie musi się zagotować wystarczy że się rozpuści 😉 Polej placki i gotowe 😉 Placki ziemniaczane po amerykańsku serwuj na gorąco. Najlepiej posypane kolendrą, szczypiorkiem lub prażoną cebulką 😉 Są proste, syte i pyszne.. niestety nie są fit ale co tam raz się żyje.. 😉 Smacznego!

pyszny obiad

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *