Pyszne grillowane ziemniaczki z masłem i czosnkiem
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moim ulubionym przepisem na grillowane ziemniaczki z masłem i czosnkiem. To idealny posiłek dla tych, którzy zaczynają właśnie sezon działkowy i nie mają czasu na gotowanie. Ja sama uwielbiam spędzać czas w ogrodzie i zajmować się warzywniakiem, ale nie lubię biegać między kuchnią a tarasem 😉 Dlatego zawsze odpalam grilla i przygotowuję rodzince te pyszne ziemniaczki, które można zjeść na ciepło lub na zimno. Są proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne. Polecam je podawać z sałatą w śmietanie, rzodkiewką lub mizerią 😉 Oto jak je zrobić:
Składniki:
- 1 kg małych ziemniaków
- 200 g masła
- 2-3 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ale nie rozgotowuj ich. Odcedź i ostudź.
Dopraw granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem do smaku. Każdego ziemniaka ułóż na kawałeczku masła i lekko rozgnieć łyżką. Tyle żeby utworzyły się pęknięcia w które potem wpłynie masło. Nałóż na niego ponownie trochę masła .
Przełóż ziemniaczki na rozgrzany grill i piecz przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Przekładając razem z papierem warto wsunąć pod niego podkładkę i po prostu zsunąć delikatnie papier z ziemniaczkami na grilla. Podawaj gorące lub schłodzone, według uznania. Grillowane ziemniaczki z masłem i czosnkiem smakują ze wszystkim, a najlepiej z sałatą, rzodkiewką czy pomidorkiem w śmietanie 😉 Smacznego!