Placki warzywne po romsku
Placki warzywne o tej porze roku to najczęstszy gość na naszym obiadowym stole . Obfitość świeżych warzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej 😉 Ciekawa i pyszna potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie że jest to bardzo prosty posiłek .
składniki :
- 1 średniej wielkości cukinia ( młoda , bez komory nasiennej )
- 3 marchewki
- 4-5 ziemniaków , młodych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól , pieprz do smaku
gulasz :
- 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry
- 2 czubate łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki ( dla lubiących pikantne , czubata łyżeczka 😉 )
- sól do smaku
- 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %
Warzywa na placki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ja młode warzywa zawsze tylko myję i ścieram ze skórką , ma ona najwięcej witamin , a jest jeszcze bardzo delikatna więc szkoda się jej pozbywać . Przekładamy do miski , solimy , dodajemy cukier , mieszamy i zostawiamy do momentu , aż puszczą sok . Następnie odciskamy nadmiar soku . Wystarczy wygnieść delikatnie przez gazę . Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę ,jajka , mąkę , granulowany czosnek, kolendrę , pieprz do smaku . Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji . Jeśli placki są zbyt luźne można dosypać więcej mąki , byle nie za dużo bo nie będą chrupiące .
Smażymy na oleju z obu stor do momentu aż zrobią się chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku . Mięso z udek kroimy w małe kawałeczki . Cebulę siekamy w dowolne kawałki . Mięso z cebulą podsmażamy na patelni , jak już zacznie się rumienić , a cebula zmięknie , wsypujemy oba rodzaje papryki i smażymy mieszając około minutki . Następnie wlewamy śmietanę , doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu , aż sos pięknie się zagęści . Serwujemy na gorąco z chrupiącymi plackami warzywnymi 😉 Smacznego !